Els independents ‘imprescindibles’ per a la llista del 27-S

  • Demanem a Eduardo Reyes, Xavier Sala i Martín, Quim Torra, Patrícia Gabancho, Salvador Cardús, Jordi Graupera, Marta Espasa, Xavier Antich, Carme Junyent i Jaume Marfany quins tres noms consideren que han de ser a la candidatura independentista conjunta

VilaWeb
Pere Cardús
15.07.2015 - 06:00
Actualització: 19.07.2015 - 16:35

Partits i entitats independentistes són a prop de tancar un acord de llistes per a les eleccions del 27-S. Artur Mas i Oriol Junqueras formaran part d’una llista conjunta que no inclourà la CUP i que reservarà la primera posició a una persona independent ‘de prestigi’. A més, la llista tindrà molts noms de professionals i referents socials sense vinculació directa amb els partits. Hem demanat a personalitats de la societat civil –Eduardo Reyes, Xavier Sala i Martín, Quim Torra, Patrícia Gabancho, Salvador Cardús, Jordi Graupera, Marta Espasa, Xavier Antich, Carme Junyent i Jaume Marfany– quins tres o quatre candidats consideren imprescindibles, bé per a encapçalar la llista, bé per a anar-hi en posicions destacades. Vegem quins noms proposen i per quina raó…

Eduardo Reyes

El president de Súmate, Eduardo Reyes, proposa quatre noms: el jutge Santiago Vidal, l’economista Xavier Sala i Martín, el polític Raül Romeva i el sociòleg Salvador Cardús. Com tota la resta de consultats, diu que podria dir-ne molts més. Però considera que aquests quatre poden contribuir a recuperar la confiança de la gent, que pot haver quedat malmesa després d’aquests mesos de tibantors i picabaralles. Diu que Vidal, Sala i Martín, Romeva i Cardús s’han donat completament a la lluita per la independència. Des de sengles àmbits d’expertesa –jurista, economista, polític i sociòleg–, poden ajudar a assegurar una desconnexió en les millors condicions possibles.

Quim Torra

Quim Torra és vice-president d’Òmnium i un dels noms que més han sonat per ocupar alguna posició a la llista. És advocat, editor i ha estat el director del Born Centre Cultural durant els primers anys de funcionament. També li hem demanat quines persones considera imprescindibles per a la llista transversal del 27-S. Ho veu molt clar: el jurista Carles Viver i Pi-Sunyer, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i l’ex-presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. Per Torra, aquestes tres persones ajudaran a visualitzar el lideratge civil del procés, tenen la solvència intel·lectual i professional contrastada i donaran seguretat jurídica a la desconnexió.

Patrícia Gabancho

L’escriptora Patrícia Gabancho és contundent: ‘No hem de fer una fira de “celebrities”; hem de fer una llista de persones solvents.’ Amb aquesta idea, Gabancho defensa tres noms de professionals ‘preparats tècnicament’: Santi Vidal, Quim Torra i Magda Oranich. Tots tres són advocats amb ‘una trajectòria reconeguda’, amb un ‘encant públic’. Segons Gabancho, Oranich, Torra i Vidal connecten i atreuen l’atenció de la gent quan els escolta. Conèixer les lleis i saber com es fan són elements imprescindibles per a fer bona política.

Xavier Sala i Martín

Per la seva banda, l’economista Xavier Sala i Martín considera que la llista ha de tenir gent seriosa. ‘La independència és una cosa seriosa –i no folclòrica– i necessitem gent seriosa –i no folclòrica– per tirar endavant’, diu. Per això, proposa el nom de tres científics de prestigi mundial ‘fora de tota qüestió’ de l’àmbit de la medicina: Joan Messegué, Josep Baselga i Manel Esteller. L’impacte internacional que tindria un cap de llista d’aquest perfil és una prioritat per a Sala i Martín.

Salvador Cardús

Salvador Cardús, sociòleg i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, valora que la llista integri persones expertes, discretes, competents i no partidistes. Per això proposa els noms de Viver i Pi-Sunyer, l’economista Núria Bosch i el científic Manel Esteller. ‘En podria dir cent, de persones preparades i adients per sumar a aquesta llista’, diu Cardús. Però proposa aquest tres pels perfils professionals com a jurista, economista i científic, respectivament.

Marta Espasa

L’economista Marta Espasa proposa tres noms significatius: el comissionat per a la transició nacional, la presidenta de l’Òmnium i el president de l’ANC. Carles Viver Pi-Sunyer, Muriel Casals i Jordi Sànchez són persones adients, segons Espasa, perquè ‘són gent molt coneguda’. ‘Viver és un gran expert en dret constitucional i la persona que més ha treballat els mecanismes del procés d’independència i les estructures d’estat’, diu Espasa. ‘Casals i Sànchez són al capdavant de les dues entitats cíviques que més s’han implicat i que més gent han mobilitzat en favor de la independència. –afegeix–. Ho fan molt bé.’

Jordi Graupera

El filòsof Jordi Graupera proposa tres noms i els defensa amb contundència: Carles Boix, Xavier Rubert de Ventós i Raül Romeva. Considera que Boix és el millor expert a combinar política, economia, dret internacional i història que tenim. ‘A més, és un gran pedagog’, afegeix. I encara: ‘És independent i exemplar.’ De Rubert de Ventós, en diu que és el millor intel·lectual viu que tenim. ‘Filòsof, poliglot, coneixedor del món, ve del maragallisme, és original i profund. Sap comunicar el batec socialdemòcrata i llibertari del país. L’ha inspirat i el representa. És un cervellàs, i sap fer pensar. Ideal per a fer una constitució, igual que Carles Boix’, diu.

Finalment, Graupera parla així del candidat Romeva: ‘Enorme talent polític, compromès amb els drets socials, extremadament treballador, polític multifaceta –és escriptor. Coherent: va marxar quan va veure que ICV no anava enlloc, però no va fer sang. I es va posar a treballar al servei del país immediatament. Coneix Europa, coneix el dret comunitari, és respectat al Parlament Europeu, és un dic contra la demagògia, excel·lent negociador. Ideal tant per a la campanya com per a fer una constitució i per transitar tots els meandres que caldrà transitar en una negociació.’

Carme Junyent

Quan li demanem tres noms, la lingüista Carme Junyent diu que necessitaria més temps per a pensar els noms imprescindibles per anar a la llista conjunta del 27-S. Però fa l’esforç d’improvisar-ne tres: l’antropòleg Manel Delgado, l’escriptor Albert Sánchez Piñol i el periodista Carles Solà. Junyent diu que Delgado és un acadèmic, però que sap respondre a les necessitats de la gent. ‘Està connectat amb el carrer i coneix de primera mà la situació de la societat’, diu. De Sánchez Piñol, Junyent en diu que és una ment original i que ‘sap afegir creativitat a la història’. Carles Solà és un treballador compromès: ‘A través de la seva feina es compromet amb la gent.’

Xavier Antich

El doctor en filosofia i professor universitari Xavier Antich ens proposa quatre noms. Coincideix en un dels més repetits, Carles Viver Pi-Sunyer, i hi afegeix Elisenda Paluzie, Salvador Cardús i Sílvia Bel. Defensa aquests noms per la seva integritat i independència de criteri. També troba que poden ser bons candidats perquè han demostrat solvència i preparació, a la vegada que poden fer la funció de nodes de xarxes. Antich considera que són persones investides d’eloqüència i rigor, ‘vacunades contra el sectarisme i amb capacitat negociadora sense perill de claudicacions’. ‘Són referents’, conclou.

Jaume Marfany

Jaume Marmany és un dels homes forts de l’ANC des del principi i vice-president de l’entitat fins al relleu de fa pocs mesos. Marfany també proposa que Carles Viver i Pi-Sunyer, comissionat del govern per a la transició nacional, sigui un dels candidats del pom de dalt de la llista independentista col·lectiva. Per Marfany, Viver sap més que ningú com engegar després del 27-S. També proposa que hi hagi persones com ara el politòleg Jaume López –‘el millor per a engegar i pilotar el procés constituent’– i Pere Pugès –‘ideòleg i ànima de l’ANC amb gran experiència política’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor