Els independentistes d’Hong-Kong desafien la Xina manifestant-se amb senyeres estelades

  • Sota la pressió de la Xina, el partit ha estat prohibit · Es confirma el retrocés de les llibertats públiques a l'ex-colònia britànica

VilaWeb

Redacció

03.10.2018 - 10:00
Actualització: 03.10.2018 - 12:10

Una setmana després de ser il·legalitzats, membres del Partit Nacional d’Hong-Kong van desafiar dilluns les autoritats desfilant en una manifestació per la democràcia amb banderes catalanes estelades, banderes de Taiwan i banderes de la colònia britànica. Les autoritats d’Hong-Kong havien prohibit les activitats del partit, en la campanya de repressió dels grups democràtics que apliquen de fa mesos. Quan va començar la manifestació un grup de policies va avisar els membres del Partit Nacional que vigilarien cada moviment que fessin i que no podien enarborar banderes ni pancartes independentistes. En aquell moment van desplegar banderes catalanes estelades. La policia, estranyada, no va saber com reaccionar.

El Partit Nacional d’Hong-Kong va ser el primer partit de reivindicar la independència de l’ex-colònia britànica respecte de la Xina. El dirigent Andy Chan Ho-tin va ser un dels candidats a qui es va prohibir de participar en les eleccions si no signava un document afirmant que Hong-Kong era part de la Xina. Chan ho va refusar, com també sis candidats més de diversos partits i aquell fet va desfermar protestes i les primeres alertes que el sistema democràtic començava a erosionar-se per la ingerència del govern xinès. D’acord amb el tractat que va regular el pas d’Hong-Kong a la Xina, l’ex-colònia és regida teòricament per una llei bàsica que ha d’assegurar els drets democràtics dels seus ciutadans. Però la Xina ha violat aquest acord d’ençà de les darreres eleccions, en les quals els partits democràtics van obtenir un gran resultat i per primera vegada diputats independentistes van entrar al parlament d’Hong-Kong.

El 14 d’agost proppassat un dels fòrums més prestigiosos de la ciutat, el Foreign Correspondents’ Club d’Hong Kong, va convidar Andy Chan a fer-hi una conferència. La Xina va exigir la prohibició de la conferència que finalment es va fer perquè el Club no va acceptar la censura, fet que li ha costat la represàlia del govern d’Hong-Kong, controlat per la Xina.

Les eleccions al consell legislatiu de l’any 2016 van alarmar les autoritats xineses. Malgrat la violació de les lleis electorals prohibint la presentació dels candidats independentistes, sis diputats van refusar de jurar fidelitat a la Xina i van desplegar pancartes independentistes. Més tard, aquests diputats van perdre la condició d’electes per una sentència judicial durament criticada pels partits democràtics. Ací trobareu més informació sobre el moviment independentista d’Hong Kong.

Més informació:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor