14.08.2016 - 22:00
El comitè executiu nacional del PP decidirà dimecres si accepta les condicions que exigeix Ciutadans per a donar suport a la investidura de Mariano Rajoy. De les sis, n’hi ha quatre que fan especial referència al control de la corrupció: la creació d’una comissió per a investigar el finançament irregular del PP; posar fi als indults polítics; eliminar els aforaments i separar els imputats dels càrrecs públics. Aquest escenari podria deixar una imatge paradoxal, la de diversos membres del consell executiu que es troben imputats, votant per una sèrie de mesures que els deixen contra les cordes.
El comitè està format per gairebé un centenar de dirigents del partit, entre els quals figuren la cúpula de Gènova, els ‘barons’ territorials i militants destacats, alguns d’ells imputats en diferents causes. Hi trobem l’ex-president madrileny Ignacio González, imputat en el cas de l’àtic de Marbella, l’ex-consellera madrilenya Lucía Figar, imputada en la investigació de la trama Púnica i l’ex-diputat Vicente Martínez Pujalte, implicat en el cas de les comissions que cobraven Gustavo de Arístegui i Pedro Gómez de la Serna. L’ex-ministra Ana Mato, pendent de judici com a responsable a títol lucratiu de la trama Gürtel, va demanar fa pocs dies la baixa del comitè executiu després de conèixer les demandes de Ciutadans.
Un dels punts més calents del llistat presentat per Rivera és el número u, que especifica clarament que el PP haurà de separar els imputats dels càrrecs públics, sense precisar la cambra que representen. Amb aquest escenari, i en el camí per a arribar a un acord d’investidura, el PP es troba amb dues pedres en el camí: les senadores Rita Barberá i Pilar Barreiro, totes dues amb demandes molt fermes de ser imputades per causes diferents.
El cas de l’ex-batllessa de València, que també forma part del consell executiu i té dret a participar en la votació, és el més complicat d’entomar per a Mariano Rajoy, qui en el passat havia estat un dels màxims valedors de la política valenciana. Encara està ben fresca aquell ‘Rita ets la millor!’ a la plaça de toros de València, una frase de la qual, segurament, el president en funcions del govern espanyol es deu haver penedit més d’una vegada:
El passat 29 de juliol la Fiscalia del Tribunal Suprem va sol·licitar a aquest tribunal, l’únic que pot jutjar-la per la seva condició d’aforada, que designi magistrat instructor i obri causa contra la senadora del PP per un presumpte delicte d’emblanquiment al grup municipal popular del consistori.
Tots els grups del congrés espanyol, excepte el PP, han demanat a Rajoy que faci dimitir Barberá, però fins ara ha evitat de pronunciar-se. Sí que ho va fer en el seu moment el vice-secretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, qui va assegurar que si finalment Barberá era imputada en l’operació Taula, seria suspesa cautelarment de militància.
Més explícit encara ha estat el president del PP de Guipúscoa i cap de llista per aquesta província a les eleccions basques del pròxim 25 de setembre, Borja Sémper. Creu que seria ‘raonable’ que Barberá faci un pas enrere i dimiteixi de totes les seves responsabilitats polítiques sense esperar que arribi la imputació. Ell mateix va demanar públicament que Barberá no assisteixi al comitè executiu que demà decidirà si acceptar les condicions de Ciutadans per donar suport a la investidura de Mariano Rajoy.
Més fàcil d’assumir pel PP pot ser el cas de la senadora Pilar Barreiro. Un informe de la Guàrdia Civil enviat a l’audiència espanyola assenyala que l’ex-batllessa de Cartagena va destinar fons públics per contractar empreses de la trama i en demana la seva imputació.
El PP, també imputat
En aquest batibull d’imputacions Ciutadans ha fet cas omís de la més significativa de totes, la del partit. Cal recordar que le jutgessa de Madrid Rosa Freire, instructora del cas sobre la destrucció dels discos durs dels ordinadors de l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas, va citar a declarar com investigat el PP en condició de personesa jurídica. Si no hi ha cap canvi d’última hora, serà la primera vegada a l’estat espanyol que una formació política acudeix com a imputada en un procés judicial.