Els guanyadors dels Premis Josep Anselm Clavé 2022

VilaWeb

Redacció

20.04.2023 - 12:00

La Federació de Cors de Clavé ha fet públic els guanyadors dels Premis Josep Anselm Clavé 2022. Les candidatures premiades distingeixen projectes de vertebració social, reconeixements a trajectòries històriques, relectures de cançons tradicionals i propostes adreçades a nous públics.  Els guardons es lliuraran el 28 d’abril (19.00 h) al Teatre-Auditori Can Palots de Canovelles. Per assistir-hi cal sol·licitar una invitació al correu electrònic produccio@josepanselmclave.cat

Els Josep Anselm Clavé 2022 s’han concedit ex aequo en dues categories. La Missa per la Pau de Salvador Brotons i els arranjaments d’Anna Campmany a tres peces de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya han estat distingides com a Millors Composicions. D’altra banda, el jurat ha atorgat el premi al millor espectacle o producció musical a l’òpera primera “La gata perduda” – creada per Arnau Tordera amb la complicitat de 300 veïns del Raval- i al concert “El Cançoner popular contemporani. 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC)”. En la mateixa categoria, la Votació Popular ha escollit l’espectacle We have a Voicedel Barcelona Gay Men’s Chorus, el primer cor LGTBI+ de Catalunya en publicar un disc.

Els enregistraments són una peça clau per difondre i prestigiar el món coral. Amb el treball Lux, el Cor Jove Amics de la Unió de Granollers ha volgut trencar estereotips i apropar la música sacra a les noves generacions. Aquesta proposta, premiada recentment en els Premis Enderrock, ha merescut el Premi Josep Anselm Clavé com a millor enregistrament de cant coral (no ha estat l’únic reconeixement dels premis a l’entitat vallesana, que també ha estat distingida en la categoria Coral Infantil). En la tria del “Millor enregistrament en vídeo”, el jurat s’ha deixat seduir pel dinamisme i frescor que transmet el vídeo promocional 2022 del Cor Vivace.

Amb la convocatòria dels guardons, la Federació Cors de Clavé també dona visibilitat a trajectòries consolidades. Enguany es reconeix el compromís de la Coral Càrmina amb el cant coral, coincidint amb el 50è aniversari de l’entitat, i també la carrera professional del director Constantí Sotelo, peça clau en la introducció de la formació musical als instituts.

Clavé va fer esforços ingents per apropar la cultura a les classes treballadores. Així que en uns premis batejats amb el seu nom, no hi podia faltar una categoria adreçada als Projectes de Transformació Social. Des de fa nou anys, la Musical’s Choir de Barcelona ensenya a cantar espectacles en català a les escoles del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Una constància, per apropar la formació coral a milers de nens, recompensada amb aquest guardó.

El cant comunitari es pot impulsar des de l’acompanyament, com aquest cas, però també des del dissens i la mordacitat. Aquest és el cas de les Caramelles de Begues, premiades en la categoria Caramelles. El cor d’homes que les cantes es passegen pel poble alternant odes a la primavera cobles satíriques municipals.

Altres iniciatives premiades en els Premis Josep Anselm Clavé 2022 són Musicant – Escola de Música de Barcelona (categoria Educació i investigació), el digital Tornaveu de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (categoria Comunicació) i el Pessebre Vivent de Castell d’Aro com a Millor espectacle de cultura popular no coral.

Avui també s’han fet públics els premis concedits per la Federació Cors de Clavé per la primera Junta de la Federació de Cors de Clavé de la Catalunya Nord (categoria Catalunya Nord) i per la Societat Coral El Micalet de València, fundada el 1905, mereixedora del reconeixement a la Trajectòria a l’Entitat Claveriana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor