Els governs de la UE tornaran a tractar l’oficialitat del català el 12 de desembre amb previsió de votar-la

  • La reunió del dia 12 de desembre, que es farà a Brussel·les, serà l'última sota la presidència espanyola del Consell

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

28.11.2023 - 10:32
Actualització: 28.11.2023 - 11:11

Els governs europeus tornaran a tractar l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec a la reunió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea del 12 de desembre a Brussel·les, l’última que es farà sota la presidència espanyola del Consell. Ho ha avançat Catalunya Ràdio i ho ha confirmat VilaWeb. L’ordre del dia provisional de la reunió inclou el punt de reforma del reglament lingüístic amb la previsió que els governs intercanviïn les seves opinions i prenguin una decisió. De fet, s’avisa als governs que aquell dia es pot demanar de votar la qüestió. Cal recordar que per aprovar la reforma no hi pot haver cap govern en contra, perquè es requereix unanimitat.

La primera vegada que es va incloure la proposta a l’ordre del dia, al setembre, també hi figurava amb la previsió de prendre una decisió, però finalment van ajornar la votació perquè no hi havia unanimitat. A les reunions posteriors, s’ha tractat sempre com un informe d’evolució per a mantenir al corrent dels progressos els altres governs, de manera que el fet que torni a aparèixer amb la previsió de votar-ho és una novetat.

Fins ara, els governs sempre han manifestat que els faltava informació per a decidir-se. Abans de la darrera trobada, al novembre, uns quants governs van expressar la seva exasperació perquè el govern espanyol tornava a portar la proposta a la reunió sense aportar-los la documentació tècnica i financera que demanen per decidir-se.

De fet, fonts de les delegacions europees consultades per l’ACN van expressar que a la darrera reunió hi van dedicar menys de cinc minuts. El representant espanyol va presentar oralment la nova proposta de reforma del reglament, que inclou un apèndix amb una sèrie de condicionants pels quals el català, l’èuscar i el gallec serien oficials, i no hi va haver cap intervenció de cap més govern, i esperen que la Comissió Europea acabi l’informe que el govern espanyol li va demanar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor