15.07.2016 - 16:26
MADRID, 15 (Portaltic/EP)
Els ‘freelance’ s’han convertit en l’objectiu principal dels ciberdelinqüents. Per fer els seus atacs, els pirates informàtics solen utilitzar ‘malwares’, però a vegades poden aconseguir els seus objectius legalment utilitzant apps com AirDroid, que permet controlar telèfons intel·ligents sense necessitat d’estar prop de les víctimes, segons alerta Kaspersky Lab, empresa privada de solucions de seguretat ‘endpoint’.
El procediment és senzill, els criminals busquen les seves víctimes, la majoria ‘freelance’, a webs de feina fent-se passar per empreses que necessiten treballadors. Una cop aconseguit el contacte, el ciberdelinqüent demana a l’autònom que instal·li una app necessària per poder fer la seva feina.
L’enllaç que envia el ‘suposat empresari’ condueix a la botiga de Google Play, per la qual cosa el treballador no veu indicis d’estafa. Una vegada instal·lada, el ciberdelinqüent envia unes credencials perquè la víctima hi iniciï sessió, i aconsegueix accés total al seu dispositiu.
Una vegada controlat el mòbil –i si hi ha una app bancària instal·lada–, els ‘empresaris’ tenen total llibertat de transferir els diners, bloquejar el terminal o fer xantatges amb fotos o converses privades.
En la majoria d’aquestes estafes l’app utilitzada és AirDroid, que es tracta d’un programa legal que facilita l’accés dels usuaris a tots els seus dispositius de manera remota. Això sí, no tots els usuaris de l’aplicació la utilitzen de manera legal, per la qual cosa, la mateixa empresa, ha publicat una advertència a la pàgina russa de l’app a Google Play advertint de l’ús fraudulent d’aquesta eina.
Segons Kaspersky Lab, quan un usuari obre l’accés a la informació a un delinqüent, no hi ha cap antivirus que pugui protegir-te, ja que les solucions en seguretat es dissenyen per a virus o troians, i no per a una app legal com AirDroid.