Els formatges del Pirineu, a la fira mil·lenària de Sant Ermengol

  • A la Seu d'Urgell es podran degustar més de 150 varietats de formatges artesans provinents del Principat, l’Aragó, el País Basc, Navarra i Occitània

VilaWeb
Redacció
18.10.2018 - 17:00
Actualització: 18.10.2018 - 22:45

Documentada des del segle XI, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell és una de les més antigues del país. Situada en un punt de comunicacions estratègic a la Catalunya Medieval, al segle XIV es va començar a fer pels volts de Tots Sants i tenia un caràcter eminentment ramader. Però darrerament, aquesta fira mil·lenària s’ha fet famosa sobretot per la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, una trobada de mestres formatgers que aplega productors de banda i banda de la serralada.

Enguany, hi participen 48 formatgeries provinents del Principat, l’Aragó, Navarra, el País Basc i Occitània. En total, s’hi oferiran més de 150 varietats de formatges artesans, comptant-hi els que són elaborats amb llet crua, els ecològics i també els que es fan amb llet provinent de ramat propi. Cada any es convida a la fira una formatgeria de fora de la zona del Pirineu, i l’escollida d’enguany prové del País Valencià: és l’Heretat de Pere, de Quatretonda, a la Vall d’Albaida.

Tots aquests formatges participaran en el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que es fa dissabte. Hi ha sis categories –formatges no madurats, madurats, tupí, blaus, formatges amb condiments i iogurts– i de cadascuna se’n repartiran tres premis: medalla d’or, de plata i de bronze. L’entrada a la fira, que es fa al pavelló poliesportiu, és de franc i els visitants poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a cinc tasts de formatge. El tiquet val 8 euros i també inclou un tast de productes agroalimentaris de proximitat.

També hi haurà l’Aula de Tast, un espai en què els elaboradors fan difusió dels seus formatges. Durant tot el cap de setmana es faran presentacions de llibres, maridatges, demostracions de cuina, classes magistrals, tasts guiats i tallers per a la mainada.

Ací trobareu tots els formatgers participants a la fira, ordenats pel tipus de llet

Cabra:
30 cabres. Bellver de Cerdanya (Cerdanya)
Bauma. Borredà (Berguedà)
Casa Mateu. Rialp (Pallars Sobirà)
Castell-Llebre. Peramola (Alt Urgell)
Ferme Larramendy. Hazparne (País Basc)
Formatgeria de Clua. Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà)
Formatgeria de Tòrrec. Artesa de Segre (Noguera)
Formatgeria Mas Rovira. Sora (Osona)
Formatgeria Palou. Campdevànol (Ripollès)
Formatgeria Vilavella. Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà)
Formatges Cuirols. La Nou del Berguedà (Berguedà)
Formatges de l’Abadessa. La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
Formatges l’Oliva. Oliana (Alt Urgell)
Formatges Vall de Meranges. Meranges (Cerdanya)
Heretat de Pere. Quatretonda (Vall d’Albaida)
La Ferme du Bignaü. Aidius (País Basc)
La Formatgeria a Taüll. Taüll (Alta Ribagorça)
Quesos Benabarre. Benibarri (Baixa Ribarorça)
Quesos de Radiquero. Avosca (Aragó)
Quesos Guara Pirneos. Las Almunias de Rodellar (Aragó)
Roura Soler. Sant Pau de Segúres (Ripollès)
Serrat Gros. La Vansa i Fórnols (Alt Urgell)

Ovella:
Ardiarana- Quesos Bertizarana. Legasa (País Basc)
Basondo/Audikana. Gereñu (País Basc)
Baztarrika. Ugarana Goikoa- Gabiria (País Basc)
Cal Majuba. Alàs (Alt Urgell)
Casa Mateu. Rialp (Pallars Sobirà)
Earl Elichabia. Ligi-Atherei (País Basc)
Ferme Larramendy. Hazparne (País Basc)
Formatgeria Mas Marcè – Ecolàctics Peralada. Siurana d’Empordà (Alt Empordà)
Formatgeria Valette. Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)
Formatges Vall de Meranges. Meranges (Cerdanya)
Aranburu Elkarte. Idiazabal (País Basc)
La Leze. Ilarduia (País Basc)
La Xiquella. Vall d’en Bas (Garrotxa)
Larra – Queso Roncal Artesano. Burgui (País Basc)
Larte. Amezketa (País Basc)
Martín Txiki. Tolosa (País Basc)
Mas d’Eroles. Adrall (Alt Urgell)
Queseria Atekoa. Iragui (País Basc)
Queseria Izoria. Aiara (País Basc)
Quesos Guara Pirneos. Las Almunias de Rodellar (Aragó)
Quesos la Litera. El Torricó (Llitera)
Roura Soler. Sant Pau de Segúries (Ripollès)
Olano. Egino (País Basc)

Vaca:
Ferme Larramendy. Hazparne (País Basc)
Formatgeria Mas Rovira. Sora (Osona)
Formatgeria Muuu Beee. Ripoll (Ripollès)
Formatges de l’Abadessa. La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
La Peça d’Altron. Altron (Pallars Sobirà)
La Reula. Fígols i Alinyà (Alt Urgell)
La Xiquella. Vall d’en Bas (Garrotxa)
Mas d’Eroles. Adrall (Alt Urgell)
Mas el Lladré. Les Llosses (Ripollès)
Masia Fontirons. L’Espunyola (Berguedà)
Molí de Ger. Ger (Cerdanya)
Reixagó. Olost (Lluçanès)
Roura Soler. Sant Pau de Segúries (Ripollès)
Tros de Sort. Sort (Pallars Sobirà)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor