25.08.2017 - 22:00
L’Oficina Europea de Policia, l’Europol, és l’agència de la Unió Europea destinada a gestionar la informació criminal i de seguretat en els vint-i-vuit estats de la Unió, comptant-hi encara el Regne Unit. La seu central de l’Europol és a l’Haia.
Cada estat determina quins organismes formen part de l’Europol i, per tant, quins organismes tenen accés a l’intercanvi de dades sobre sospitosos i reben els avisos generals que es fan. L’estat espanyol ha impedit fins ara l’entrada dels Mossos d’Esquadra, cosa que ha generat una gran polèmica. L’estat espanyol ha arribat a dir que no era possible que els Mossos hi fossin perquè l’estructura de l’Europol només accepta policies estatals, però un cop d’ull als organismes que en formen part deixa clara la intencionalitat política d’aquesta decisió.
De fet, Espanya mateix dóna accés a l’Europol a l’Ertzaintza basca i al cos de vigilància duanera, a més de fer-ho amb els cossos de policia que es podrien considerar estatals, és a dir, la policia espanyola i la Guàrdia Civil.
Si mirem quins organismes són presents a l’Europol en representació d’altres estats, veurem que hi ha, sense problema, cossos que tenen moltes menys competències policíaques que els Mossos; cossos que han rebut la corresponent acreditació dels respectius estats.
Així, per exemple, Itàlia hi acredita el cos de forestals de l’estat, entre més. En el cas d’Alemanya, formen part de l’Europol les policies de cadascun dels setze lands. Grècia hi incorpora el servei de guardacostes, igual que Suècia. La policia escocesa, creada el 2013, també en forma part, acreditada pel Regne Unit. Fins i tot, hi ha el cas del Ministeri d’Habitatge acreditat pels Països Baixos i el del Ministeri d’Hisenda de Croàcia.
Des d’aquesta pàgina de l’Europol, podeu accedir al llistat complet d’institucions que en formen part.