Els foguerons de la Pobla tornen a Gràcia

  • La vila de Gràcia celebra aquest cap de setmana la tradició mallorquina dedicada a Sant Antoni Abat

VilaWeb

Redacció

26.01.2018 - 02:00
Actualització: 26.01.2018 - 21:49

El mallorquí Antoni Torrens va proposar el 1992 d’encendre un fogueró a la plaça del Diamant perquè els seus fills, estudiants a Barcelona, visquessin Sant Antoni com a la Pobla. El gest va agradar entre els graciencs, que des d’aleshores han incorporat aquesta tradició a les celebracions de la Vila en un acte de germanor amb la població mallorquina. El temps ha passat i aquella foguera solitària s’ha convertit en foguerons que il·luminen la nit del darrer dissabte de gener.

Enguany, la festivitat, que s’allarga tot el cap de setmana, inclou activitats populars que van de degustacions de productes illencs a música en viu i cercaviles. Ahir va començar la festa amb una nit de glosa de record al músic Pere Tàpias, mort l’any passat, que solia ser el presentador de l’acte. És avui, però, quan comença el vessant més tradicional de la celebració. A les 19.00 s’inaugurarà ‘Xeremiers antics de Mallorca’, una exposició fotogràfica d’Antoni Torrens.

A més, el Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia estrenarà un documentari amb imatges enregistrades l’any passat, quan es commemoraven els vint-i-cinc anys de la festa. A la mateixa hora s’impartirà un taller de ball del bot i, tot seguit, hi haurà un col·loqui que posarà èmfasi en les noves festes a Mallorca i el contrast amb la tradició. A la nit, la música omplirà el Centre Artesà Tradicionàrius amb un concert del grup Al-Mayurqa.

La banda mallorquina ha preparat l’espectacle ‘Ball Roig’ en honor al seu fundador, Toni Roig, en el desè aniversari de la seva mort. Artistes de tot el territori pujaran a l’escenari per fer una exhibició cultural en la qual no faltaran les danses tradicionals. La música continuarà dissabte a les 12.00 amb ‘Folk als mercats’, un seguit de concerts repartits per quatre mercats del districte en els quals actuaran els Xeremiers i glosadors vinguts expressament de Mallorca. A la mateixa hora començarà un espectacle de titelles i contes mallorquins.

La festa grossa, però, tindrà lloc a la plaça de la Vila de Gràcia, on a les 19.30 es reuniran les colles de cultura popular de Gràcia i de la Pobla. Allà faran balls de lluïment acompanyats dels dimonis de Mallorca i les bèsties de foc vilenques, que començaran una cercavila cap a la plaça de la Virreina. Una vegada arribats allà, s’hi aplegaran altres colles: castellers, gegants, dracs i foc amenitzaran l’espera per l’encesa dels foguerons.

Finalment, la revetlla començarà a les 21.30, quan s’encendran les dotze fogueres repartides per la vila. A la vora del foc, enmig de la nit freda, barcelonins i mallorquins ballaran, cantaran i compartiran carn torrada en els foguerons.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor