22.12.2020 - 13:56
|
Actualització: 22.12.2020 - 16:27
Els fiscals del Tribunal Suprem espanyol han informat que s’oposen a la concessió de l’indult als nou presos polítics condemnats per delictes de sedició. Els fiscals Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena argumenten que els condemnats no han mostrat penediment, que les penes són molt elevades i que no han complert ni la meitat de la condemna. Els informes diuen que l’indult és una mesura excepcional que només es pot aplicar quan es donen circumstàncies molt concretes, que en el cas dels presos polítics no veuen.
Segons que diuen, la condemna no es pot considerar injusta pels fets jutjats i són especialment contundents a l’hora de defensar la pena d’inhabilitació, que defensen que es compleixi íntegrament. En cas de no fer-ho, diuen, es buidaria de contingut la sentència condemnatòria.
D’altra banda, les presons dels Lledoners, el Puig de les Basses i Mas d’Enric van fer un informe favorable als indults. Un cop tingui tots els informes de part, el Suprem ha d’emetre el seu propi dictamen i enviar-lo al govern espanyol, que ha de decidir si concedeix o no els indults, ja que la posició del tribunal sentenciador i de la Fiscalia és preceptiva però no vinculant.
Cal tenir en compte, a més, que la sala tercera del Tribunal Suprem espanyol –la del contenciós-administratiu– va atribuir-se fa vint anys la potestat de revisar la concessió dels indults si una part amb interès legítim ho demanava, i pot considerar-se que Vox ho és, perquè va exercir l’acusació popular en el judici contra el procés. Per tant, malgrat que l’aprovació d’un indult és potestat del govern espanyol, pot acabar en mans del Suprem.