Els farmacèutics alerten que les màscares que repartirà el govern espanyol als transports públics no passen controls sanitaris

  • El president de la FEFAC diu que les màscares higièniques no tenen l'eficàcia de les quirúrgiques, de més d'un 98% en la filtració de l'aire

VilaWeb

ACN

03.05.2020 - 12:33
Actualització: 03.05.2020 - 18:19

El president de l’Associació de Farmacèutics de Catalunya, Antoni Torres, alerta que els 14,5 milions de màscares higièniques que repartirà el govern espanyol a partir de demà als transports públics no superen els controls sanitaris de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i ‘són molt semblants a una tela’. Mentre les màscares quirúrgiques ‘tenen una eficàcia en la filtració de l’aire de més d’un 98%’, la de les higièniques ‒les que es repartiran demà‒ no és controlada per l’AEMPS perquè no són productes sanitaris i només tenen el control del fabricant. Segons que ha detallat en una entrevista a RAC 1, les màscares quirúrgiques i els fabricants passen controls de qualitat de les autoritats sanitàries, tenen la marca CE i la venda és controlada, mentre que les higièniques no tenen cap d’aquests controls.

Les màscares higièniques sí que fan, això sí, un ‘efecte barrera’ que evita el contacte de les mans amb el nas i la boca. Segons que ha explicat Torres a VilaWeb, ‘ens toquem la cara cent cops al dia’, i aquí sí que tenen una utilitat, però un mocador, per exemple, també fa efecte barrera. És a dir, les màscares quirúrgiques protegeixen la resta de persones de manera gairebé total i el portador de manera parcial ‒perquè l’eficàcia del 98% és en la sortida de l’aire, no pas en l’entrada‒, mentre que les higièniques només protegeixen el portador, també de manera parcial i només respecte d’aquest efecte barrera. Això és perquè el filtratge d’entrada i sortida de l’aire no el garanteix l’AEMPS. Segons que detalla el farmacèutic, les úniques màscares que protegeixen tant la persona com l’entorn són les filtrants sense vàlvula FFP2 i FFP3, perquè amb vàlvula no es garanteix la protecció total de la resta de persones. Són indicades per al personal sanitari en contacte directe amb el pacient infectat.

El president de la FEFAC ha lamentat que l’anunci de Pedro Sánchez sobre l’obligatorietat de portar màscares als transports públics els ha agafat ‘per sorpresa’ i avisa que la demanda pot superar l’oferta. Segons que ha dit a VilaWeb, si el govern espanyol hagués avisat amb més temps, les farmàcies podrien haver reservat màscares quirúrgiques perquè la gent pogués fer servir el mètode més adequat de prevenció al transport públic. ‘Ens hem vist cercant mascaretes un dissabte a la tarda. Si haguéssim tingut informació prèvia, hauríem pogut fer millor les coses. Jo ara tenia cent màscares quirúrgiques en estoc. Si ho arribo a saber abans, n’hauria tingut dues-centes o cinc-centes.’

El farmacèutic també considera que aquest anunci per sorpresa ‘pot fer que la gent surti a buscar una mascareta per si no li’n donen a la seva parada de transport públic’. ‘A la meva farmàcia, ahir a la tarda ‒després de l’anunci‒ vam triplicar la venda de màscares quirúrgiques’, ha detallat tot subratllant que la demanda continua essent molt més gran que no l’oferta.

El president de la FEFAC afegeix que no sols és important el tipus de màscara sinó també com s’utilitza. ‘La gent se la posa al front o al coll quan se la treu per fumar, per exemple. També n’hi ha gent que es tapen la boca i no el nas’, explica com a exemples de males pràctiques. ‘S’ha d’ajustar bé i no tocar la part del davant perquè llavors es corre el risc d’infectar les mans, i amb les mans infectar coses. És per això que recomana d’aplicar-se gel hidroalcohòlic cada vegada que es toqui aquesta part de la màscara. Unes recomanacions que, assegura, s’haurien pogut comunicar fent ús de les farmàcies: ‘Per què no utilitzen la força de les farmàcies per comunicar?’, ha lamentat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor