Els fantasmes del bosc

VilaWeb

Redacció

01.01.2019 - 01:50

D’entre tots els mamífers, el grup més controvertit és sens dubte el dels carnívors (ordre Carnivora). Secularment perseguits, la seua sola presència sol suscitar odis i passions amb igual intensitat. Bona prova d’això la trobem a les regions del nord del nostre país, amb ossos i llops com a protagonistes de continus conflictes socials.

A la Comunitat Valenciana, malgrat no comptar amb espècies tan emblemàtiques, tenim la fortuna d’albergar una bona representació d’aquest grup de fauna. La diversitat d’hàbitats existent al nostre territori permet que puguen donar-se cita nou de les dèsset espè­cies de carnívors terrestres que trobem a la península Ibèrica. Algunes són ben conegudes: és el cas de les raboses o les mosteles, amb freqüents al·lusions en el refranyer popular. D’altres no ho són tant. Amagats durant el dia, molts d’aquests animals passen completament desapercebuts, per bé que no habiten tan lluny de nosaltres com pensem.

«En algunes regions els teixons han sigut considerats profetes de la meteorologia que ajuden a vaticinar la fi de l’hivern»

Fugisser i recelós, el teixó (Meles meles, com el va batejar Linné a 1758) es compta entre aquests últims. Els seus costums enterament nocturns el doten d’un halo misteriós que, juntament amb la cautela de què fa gala, expliquen que se’l coneguera com el «fantasma» del bosc. No obstant això, són moltes les curiositats que envolten aquest desconegut, algunes de les quals revelarem al llarg del present article.

Llig l’article sencer al web de Mètode

Jorge Crespo, biòleg del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem