27.05.2023 - 20:09
|
Actualització: 27.05.2023 - 20:34
Els experts alerten de la propagació “preocupant” de les malalties tropicals i parasitàries arran del canvi climàtic, una situació que no farà sinó anar més en els pròxims anys. Així ho explica a l’agència Efe el president de la Federació Mundial de Medicina Tropical i expert de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Santiago Mes-Coma, que titlla la interacció entre malalties i canvi climàtic de complexa i heterogènia i avisa que el món fa tard per a revertir-lo. “Hauria de ser la prioritat número u mundial des de fa anys: l’impacte del canvi climàtic”, diu.
Un dels exemples que Mes-Coma cita, en aquest sentit, són les malalties de transmissió vectorial, causades per artròpodes, insectes o mol·luscos. El canvi del règim de temperatures, diu l’expert, modifica les poblacions d’aquests vectors i n’afavoreix la multiplicació, cosa que significa “tens més poblacions de vectors i més transmissió de la malaltia, i per tant puja la prevalença i la intensitat i al temps s’expansiona la distribució geogràfica”. Així, recorda que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), amb seu a Estocolm, disposa d’un llistat de 400 malalties amb potencial per a entrar a Europa, com ara la malària, la schistosomiasis, la malaltia de Chagas, la leishmaniasis, el virus del Nil Occidental o bé la febre groga.
Respecte als vectors, Mes-Coma assenyala que són invertebrats amb rang de temperatura i d’humitat molt restringits, cosa que significa que sobreviuen a una temperatura mínima i màxima determinada i, per això, “si canvia el règim de temperatures, se’n modifiquen les poblacions”. I afegeix: “El canvi climàtic i l’ascens de temperatures està potenciant l’entrada a Europa de malalties que fins fa poc es produïen especialment en zones tropicals i subtropicals”.
Sobre si la situació es pot revertir, l’assessor de l’OMS contesta amb un no rotund. “La gent ha de ficar-se al cap que hem trigat massa i parlem d’un fenomen que té massa potència. L’home no pot modificar una cosa a aquesta escala, és impossible”. No obstant això, afegeix, que sí que és possible mitigar aquest avenç, encara que afirma que per a aconseguir-ho seria necessari que els responsables de les administracions es posessin d’acord. Però afegeix: “Això és viable? Siguem pragmàtics, ni somniar-ho”.
“Els científics estem clamant i no parem de fer publicacions internacionals sobre l’impacte de tot això per a dir als governants que o es prenen cartes en l’assumpte o ho passarem tots molt malament”, alerta. Per a pal·liar la sequera, una de les solucions que proposa és incrementar el nombre de plantes dessalinitzadores, “que funcionen a cost zero perquè tota l’energia es treu de panells solars”. També subratlla la importància que els aparells d’aire condicionat estiguin ‘tropicalitzats’ (que puguin suportar temperatures de fins a 60 graus) a causa de l’increment progressiu de les temperatures.