Els examinadors de trànsit reinicien la vaga amb aturads de dilluns a dimecres al setembre

  • Els examinadors de trànsit reinicien la vaga aquest dilluns, 4 de setembre, amb aturades convocats per a tots els dilluns, dimarts i dimecres del mes de setembre.

VilaWeb
Redacció
03.09.2017 - 16:23

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

Els examinadors de trànsit reinicien la vaga aquest dilluns, 4 de setembre, amb aturades convocats per a tots els dilluns, dimarts i dimecres del mes de setembre.

Aquesta nova convocatòria de vaga parcial substitueix la vaga indefinida que, al principi, anava a produir-se, igualment, a partir del 4 de setembre.

No obstant això, l’Associació d’Examinadors de Trànsit (Asextra) va decidir “realitzar un canvi en l’estratègia de vaga” el passat 23 d’agost, un dia després de la reunió que va mantenir el col·lectiu amb la Direcció general de trànsit (DGT), en la que no es va arribar a cap acord sobre la situació i tampoc va haver-hi punts de trobada en relació a establir serveis mínims.

L’associació que agrupa a aquesta col·lectiu va afirmar que es desconvocava la vaga indefinida per no fer “sofrir” a la ciutadania i que se substituïa per noves aturades parcials al setembre “per donar temps al fet que es produeixin noves reunions” amb la DGT, organisme del que esperen propostes per solucionar el conflicte.

El col·lectiu va iniciar les seus aturades de manera parcial al juny, que van continuar amb la mateixa fórmula prevista per a setembre (els dilluns, dimarts i dimecres) durant tot el mes de juliol, provocant la suspensió d’unes 80.000 proves pràctiques, segons dades de la DGT, que van xifrar el seguiment de la vaga en un 70% de mitjana –amb percentatges que fregaven el 75% els primers dies i que van descendir al 62% en els últims–.

El motiu pel qual es troba en vaga aquest col·lectiu és la petició d’un increment salarial –d’una mica més de 200 euros al mes– que, segons asseguren, la DGT es va comprometre el 2015 a fer-lo efectiu.

L’organisme, en canvi, defensa que no és de la seva competència aquest increment econòmic i afirmen que han traslladat la petició del col·lectiu a Hisenda, òrgan competent en aquesta matèria.

Així mateix, els examinadors també exigeixen amb aquestes aturades la millora de les condicions laborals del seu lloc, en haver-hi un dèficit en el nombre de funcionaris.

La vaga ha provocat pèrdues econòmiques en el sector de les autoescoles: segons va indicar a Europa Press el president de la Confederació Nacional d’Autoescoles (CNAE), José Miguel Báez, el sector comptabilitza unes pèrdues que ascendeixen a aproximadament 42 milions d’euros i avisa que poden augmentar a altres 30-40 milions si la situació de vaga continua al setembre.

PETICIONS DE LES AUTOESCOLES

Davant tal situació, les autoescoles han començat a valorar la possibilitat de reclamar a l’Administració els danys i perjudicis que ha provocat als centres de formació la vaga.

En declaracions a Europa Press, el president de la Unió Federal d’Autoescoles d’Andalusia, José Blas Valero, ha subratllat que la CNAE, que agrupa a les diferents unions federals provincials, tractarà de cercar “fórmules legals per anar en contra” d’aquesta vaga.

La patronal es va reunir aquest dimecres, 30 d’agost, per valorar la situació del sector a nivell nacional.

En aquesta reunió, també es va proposar realitzar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE).

De fet, la Federació d’Autoescoles de Catalunya han amenaçat aquest dijous amb aplicar aquesta mesura i han exigit “alternatives creatives de caràcter urgent” a la Delegació del Govern a Catalunya que permetin eliminar el col·lapse del sector.

Per pal·liar la situació, la CNAE proposa l’establiment d’un 77% de serveis mínims, així com altres “alternatives”, com és la transferència de les competències de Trànsit a les comunitats autònomes o la privatització del servei d’examinadors, segons va explicar a Europa Press el seu president.

No obstant això, Blas Valero considera que el conflicte no se solucionarà una vegada hagi acabat la vaga dels examinadors, ja que un altre dels “problemes” és el dèficit de treballadors d’aquest col·lectiu, situació de la qual porten advertint, segons comenta, des de 2009.

El director de la DGT, Gregorio Serrano, ja va anunciar el passat 18 de juliol al Congrés que es convocaran noves places al llarg de 2017 i 2018 per augmentar la plantilla d’examinadors.

S’estima que per l’1 de desembre del proper any hi hagi uns 870 treballadors, un centenar més, aproximadament, comptant amb les jubilacions, ja que actualment hi ha 774 persones exercint aquest lloc.

Una d’aquestes convocatòries serà al gener i permetrà que una trentena de militars pugui accedir al lloc d’examinador.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor