31.03.2021 - 10:11
|
Actualització: 31.03.2021 - 11:43
El govern dels Estats Units ha expressat la preocupació per les violacions de drets contra la minoria nacional catalana i l’existència de presoners polítics catalans en un report anual sobre vulneracions de drets al món. El document inclou les denúncies sobre diverses qüestions, presentades per organitzacions de defensa de drets humans de referència, com ara alguns relators, el grup de detencions arbitràries de l’ONU i Amnistia Internacional, però també del Defensor del Poble espanyol, que sovint fa de contrapunt de les organitzacions internacionals.
En un apartat parla de la preocupació del relator de l’ONU, que en un report del 8 de març de l’any passat va expressar la preocupació sobre les restriccions i la persecució penal contra polítics i representants de la societat civil catalans que havien participat en el referèndum del 2017. “El relator especial va demanar al govern [espanyol] de complir la seva obligació legal de protegir els drets humans de les minories, incloent-hi la minoria catalana, especialment en relació amb la llibertat d’expressió, de reunió pacífica, associació i participació pública”, diu l’informe dels EUA. I afegeix: “El relator especial va coincidir amb les conclusions del grup contra les detencions arbitràries que el llarg empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dos activistes de la societat civil condemnats, juntament amb més polítics empresonats, és justificat per intimidar-los arran de la seva ideologia.” Però alhora contraposa aquesta denúncia amb el relat del Defensor del Poble espanyol, que nega que existeixi cap minoria catalana.
Al text també s’exposa que el relator de l’ONU sobre minories va alertar sobre el creixement del discurs de l’odi contra els catalans com a minoria a les xarxes socials i en més mitjans, arran de les protestes contra la sentència. “El relator també va informar que polítics i més gent de fora de la regió [Catalunya] van començar a assenyalar els catalans com a traïdors que havien de ser tractats amb severitat, de vegades usant llenguatge violent”, afegeix.
S’hi inclou també la denúncia de l’ex-president del parlament Roger Torrent i del diputat d’ERC Ernest Maragall per l’atac informàtic que van rebre, en el qual els van espiar els telèfons mòbils amb Pegasus, un programari israelià de què només disposen els estats.
El 16 de juliol, recorda el report, Amnistia Internacional va demanar al govern de derogar els delictes contra l’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i a sentiments religiosos, “que restringeixen la llibertat d’expressió”.
El document també recull aspectes com ara el creixement d’un 20% anual d’atacs homòfobs a Catalunya, tal com indica un estudi de l’Observatori Contra l’Homofòbia; els maltractaments de funcionaris de presons; la dificultat de periodistes de cobrir les manifestacions contra la sentència, denunciada per la Federació Internacional de Periodistes; i una suposada manca de “neutralitat ideològica” en escoles i espais públics de Catalunya denunciada pel Defensor del Poble espanyol.