Els embassaments de Catalunya ja són per sota del 26% de la seva capacitat

  • Els pantans amb una situació de reserves d'aigua més greu són el de Siurana i el de Riudecanyes

VilaWeb

EFE

17.04.2023 - 15:59
Actualització: 17.04.2023 - 17:41

Els embassaments de les conques internes de Catalunya ja han baixat del 26% de la seva capacitat total, i avui se situen al 25,9%, quan fa un any estaven al 57,9%. Les mesures antisequera establertes el passat 28 de febrer, quan la Generalitat va declarar l’excepcionalitat hídrica, no aconsegueixen d’evitar la davallada.

Segons les dades actualitzades avui per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’embassament de Darnius-Boadella és avui al 29,4% de la seva capacitat, quan fa un any estava al 65,2%, mentre que el pantà de Sau ha baixat al 6,6%, pel 61,3% que presentava fa dotze mesos. La situació del pantà de Sau, que mai no havia estat tan buit, és perquè el govern ha ordenat transvasar la seva aigua al de Susqueda per evitar que els llots del fons del primer embassament empitjorin la qualitat de l’aigua que queda.

A causa d’aquesta mesura, el pantà de Susqueda, un dels embassaments més grans, ha augmentat al 39,3% de la seva capacitat –58,2% fa un any–, mentre que la Baells està al 25,8% –54,9% fa un any–, i la Llosa del Cavall, al 24,8% –47% fa un any–.

Els pantans que es troben en la pitjor situació de reserves d’aigua són el de Siurana, amb el 7,3% de capacitat davant el 30,4% de l’any passat, i el de Riudecanyes, que està al 8,1%, mentre que fa un any estava al 19,8%.

Pel que fa al pantà de Sant Ponç, la seva capacitat es troba al 31,9% (74,3% fa un any), i el de Foix està al 71,1% de la reserva d’aigua (94,2% fa un any), sent un dels pantans en millor situació.

Restriccions

Després de declarar l’excepcionalitat hídrica a Catalunya el 28 de febrer passat, es van ampliar les restriccions, fins al moment vigents per l’alerta de sequera, a 224 municipis que inclouen gairebé sis milions d’habitants.

Aquesta fase, que suposa passar al nivell 4 sobre 5 d’alerta per sequera per al sistema Ter-Llobregat i l’aqüífer Fluvià-Muga (Girona), inclou una sèrie de restriccions, com ara la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles o del 15% per a usos industrials. També es limita el consum d’aigua per a usos lúdics i es prohibeix el reg de zones verdes –públiques o privades– i la neteja de carrers o vehicles amb aigua potable, entre altres mesures.

Així mateix, la fase d’excepcionalitat inclou una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant cada dia a 230 litres, davant dels 250 de l’anterior fase d’alerta, tot i que continua sent superior al consum mitjà diari dels ciutadans, que segons l’ACA és de 117 litres, pel que en la pràctica no afecta l’aigua de boca.

Es manté la prohibició d’omplir fonts ornamentals i les limitacions en l’ompliment de piscines particulars, mentre que ahir el Govern va rectificar la normativa perquè sí es puguin omplir d’aigua les piscines municipals, comunitàries i de càmpings i hotels.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor