11.11.2016 - 10:00
Fa uns mesos aquesta mateixa revista Inspira va publicar una recerca en la qual es relacionava el soroll ambiental diari a Madrid, fonamentalment produït pel trànsit, amb les denominades variables adverses al naixement (VAN) com ara: el baix pes en néixer (menys de 2500 g), part prematur (menys de 37 setmanes de gestació) i la mortalitat fetal (bebès que neixen morts o que moren en les primeres 24 hores des del seu naixement).
El treball que ara presentem tracta d’analitzar si la contaminació atmosfèrica química, a més de l’acústica abans citada, també interfereix en l’embaràs i, per tant, si aquest impacte es pot detectar a través de l’anàlisi de les VAN.
Les variables adverses al naixement i la seva relació amb la contaminació atmosfèrica
La metodologia que tradicionalment s’utilitza per aquest tipus d’estudis són els anomenats estudis de cohorts. Aquests consisteixen en el seguiment d’un grup de persones (cohort) a les quals es mesura durant la gestació, els seus nivells d’exposició als contaminants atmosfèrics i més endavant s’analitza si aquests factors mesurats han incidit en les VAN. Aquests tipus d’anàlisis tenen l’avantatge de que tenen una alta validesa des del punt de vista causa-efecte, però presenten un cost elevat i una llarga durada. A més, cal tenir una cohort definida prèviament i és precís determinar l’exposició individual als contaminants atmosfèrics. La metodologia proposada pel nostre grup investigador, totalment novedosa en aquest camp de les VAN, és l’anàlisi de sèries temporals amb dades agregades. És a dir, utilitzant informació de totes les VAN ocorregudes a Madrid cada dia durant un determinat període de temps i de les variables dels diferents contaminants atmosfèrics que rutinàriament es mesuren a Madrid, es poden establir associacions estadístiques.
Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.