Els Dracs Catalans de Perpinyà es planten a la final de la Super League de rugbi XIII

• Sam Tomkins s'acomiada de l'afecció nord-catalana a l'estadi Gilbert Brutus amb un assaig que val mitja lliga

VilaWeb
Martí Crespo
07.10.2023 - 09:13
Actualització: 24.09.2024 - 03:52

Ahir, poc després de les onze de la nit, les graderies plenes de gom a gom de l’estadi Gilbert Brutus de Perpinyà van esclatar quan es va certificar la victòria de l’equip local, els Dracs Catalans, sobre el temut i respectat St. Helens a la semifinal de la Super League, la principal lliga de rugbi de tretze a Europa. Amb el 12-6 definitiu, els Dracs tornaran a disputar dissabte que ve (14 d’octubre) al mític estadi d’Old Trafford a Manchester la final de la lliga com fa dues temporades, però en aquest cas s’han desfet a la prèvia dels botxins d’aquella vegada: els Saints de St. Helens.

I va costar. La primera part del partit d’ahir va ser tan igualada, que semblava que es podia decantar simplement en favor de qui aconseguís marcar el primer assaig. I durant un parell de minuts, va semblar que serien els Dracs, autors d’una marca que l’àrbitre no va fer pujar al marcador després d’una rigorosa anàlisi de vídeo. Així les coses, i amb un mínim avantatge local gràcies a una transformació entre pals d’Adam Keighran, el partit se’n va anar a la mitja part (2-0).

Poc després de la represa, els Saints van aconseguir de trencar la defensa catalana i es van avançar amb un assaig els primers minuts que va estabornir momentàniament els Dracs i el nombrosíssim públic assistent, que per primera vegada va deixar l’estadi sense ni un seient buit en un ple històric. Tot i el cop, els jugadors entrenats per Steve McNamara van poder contenir el rival i igualar el marcador (6-6) a còpia de penalitzacions transformades amb xuts efectius entre pals de Keighran, és clar. I quan faltaven menys de deu minuts per al final, aprofitant que els Saints es van quedar amb un home menys per targeta groga, la traca final i el pas a la final els va signar el millor jugador del partit, Sam Tomkins, en la seva última aparició al Brutus com a jugador dels Dracs: després d’intentar sense èxit un parell de drops per a desequilibrar el marcador, va trobar a l’últim moment un passadís pel mig de la defensa rival i va marcar l’assaig definitiu (12-6) enmig del deliri de l’equip i dels assistents, que ja pensen si, aquest any sí, el títol més cobejat després de més de vint anys a l’elit del rugbi de tretze a Europa és, potser, més a l’abast que mai.

La resposta: dissabte vinent, 14 d’octubre, a Old Trafford amb els Warriors de Wigan.