14.08.2020 - 21:50
Què és la fruita?
Les fruites són uns aliments d’origen vegetal, els fruits comestibles dels arbres i dels arbustos amb un alt contingut en aigua i rics en vitamines, minerals i fibra.
La fruita conté al seu interior les llavors de la planta.
Són primordials per a la bona alimentació i per a la nutrició de les persones.
Les fruites són un dels grups dels aliments que hem de menjar cada dia.
Es recomana de prendre’n entre dues racions i tres cada dia.
Fruites que trobem tot l’any: les tropicals
A les zones tropicals, les que es troben entre el paral·lel 30 i l’equador i entre els tròpics dels dos hemisferis, hi creixen les fruites tropicals. Són plantes que no necessiten fred i no tenen una estacionalitat marcada. Aquestes fruites no es conreen a casa nostra ni a altres països d’Europa.
Les que consumim, les hem d’importar i les podem trobar tot l’any. Aquestes són les que més es consumeixen:
–el plàtan
–el kiwi
–la pinya
–l’alvocat
–el mango
–la papaia
La fruita líder del comerç internacional és el plàtan, i ha estat el sector plataner que ha aprofitat les seves xarxes de distribució per comercialitzar les altres fruites. Els principals països exportadors de fruita tropical són Costa Rica, l’Equador, Panamà, el Perú, el Brasil, Xile, Sud-àfrica i Costa de Marfil.
Un cas a part és el kiwi, del qual els màxims exportadors són la Xina, Itàlia, Nova Zelanda i Xile. A més, de fa uns anys, també se’n produeix a les Terres de Ponent, en zones on el clima ho ha permès, i al sud de l’estat espanyol.
Tot i això, hem de tenir clar que el consum del kiwi, excepte en el cas dels productors de Lleida, no és de proximitat.
Fruites de temporada del país
A les zones de clima temperat, hi ha les fruites de temporada que necessiten que faci fred en algun moment del seu desenvolupament. Creixen als hemisferis nord i sud, entre els paral·lels 30 i 50 de latitud.
N’hi ha de diverses menes:
–Els cítrics: taronja, mandarina, llimona i aranja.
–Les de pinyol: préssecs, nectarines, paraguais, prunes, albercocs, cireres…
–Les de llavor: peres i pomes.
–Altres com el meló i la síndria, les maduixes i els maduixots.
Aquestes fruites són les que veiem als nostres camps i que van variant segons l’estació de l’any. El seu consum és un consum de proximitat.
El tomàquet és una fruita?
El tomàquet és el fruit de la planta que neix de la flor i en conserva les llavors, però el consumim com una hortalissa.
N’hi ha de moltes menes: Montserrat, el de pera, el del pebrot, el de Benach, el cirerol, el de penjar (ideal per a sucar pa), el cor de bou, el Kumato, el verd…
Es pot menjar cru o cuinat.
La temperatura augmenta el poder antioxidant del pigment vermell del licopè, que té uns efectes protectors demostrats contra el càncer de pròstata.
Fruites oleaginoses
Són les fruites que contenen greixos. Aquesta característica les diferencia de totes les altres fruites fresques que tenen un contingut molt baix o inexistent en greix.
Les fruites oleaginoses són: les olives, l’alvocat, el coco cru fresc.
Les olives
Són el fruit de l’olivera, un arbre de secà molt conegut a casa nostra.
No es poden menjar crues, collides de l’arbre. Necessiten un procés de maceració i curació amb sal.
L’oli d’oliva és el suc d’aquesta fruita.
El contingut en greix de les olives macerades és d’entre 10g i 25g per 100g de producte.
El greix majoritari és un àcid gras monoinsaturat, el més beneficiós per al nostre organisme, que té un paper protector del sistema cardiovascular.
L’alvocat
És un fruit tropical carnós que es pot menjar després de collir-lo de l’arbre.
El contingut en greix és de 15g per 100g de producte.
El greix majoritari és com el de les olives, un àcid gras monoinsaturat, el més beneficiós.
El coco
És el fruit del cocoter.
Es menja cru acabat de collir o es pot assecar la polpa.
El contingut en greix és de 35g per 100g de producte.
El greix majoritari és un àcid gras saturat i per això cal consumir-lo amb mesura.
La fruita seca
La fruita seca rep aquest nom perquè conté menys del 50% d’humitat en la seva composició i en distingim dos grups:
–La fruita seca oleaginosa: nous, avellanes, ametlles, anacards, pistatxos, pinyons…
–La fruita dessecada o deshidratada: orellanes, panses, prunes, figues seques…