29.06.2016 - 22:00
|
Actualització: 30.06.2016 - 07:47
Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea discuteixen demà en un esmorzar informal a Brussel·les, al qual no ha estat convidat el primer ministre britànic, David Cameron, quines són les fórmules per avançar en el projecte europeu després de la sortida del Regne Unit i assegurar la fortalesa de la Unió.
‘Europa ha d’aportar més respostes concretes i visibles per als ciutadans. Hi ha certa percepció de tecnocràcia, no funciona’, ha alertat el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en la seva arribada a la reunió extraordinària a 27.
Segons l’opinió del dirigent belga, existeix un risc d”immobilisme’ quan es pretén ‘decidir tot a 27’, per la qual cosa s’ha declarat defensor d’una Europa ‘de diverses velocitats’, que permeti avançar més ràpid als països que així ho desitgin.
‘La il·lusió de fer-ho tot a 27 crea una percepció d’immobilisme’, ha insistit Michel, per després confiar que el suport britànic a la sortida del club comunitari serveixi d”alerta’ per a la resta d’estats membre.
Segons el parer de la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite, els líders de la Unió Europea han de mostrar unitat i prioritzar en les seves decisions aquells reptes que preocupen els ciutadans abans que els que ells identifiquin.
‘Necessitem escoltar la gent’, ha declarat a la premsa en la seva arribada a la cimera a 27, després de recalcar que han de reaccionar ‘al que la gent creu que hem de fer, no el que nosaltres creguem’.
També s’ha referit a la probabilitat d’una nova cimera extraordinària sense el Regne Unit al setembre, perquè afronten una situació ‘extraordinària’ que exigeix tasques i trobades addicionals.
En la mateixa línia, el primer ministre estonià, Taavi Roivas, ha fet seva una expressió del cap de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, que diu que ‘els líders saben bé el que han de fer, tot i que no com fer-ho’ per reforçar Europa. ‘Els líders han de decidir i explicar a la gent quines són les eleccions, quines les dificultats i quins els reptes. És l’única manera’, ha resumit.
Per la seva banda, el mandatari xipriota, Nicos Anastasiades, ha apostat per ‘reconsiderar’ la manera en què la UE desenvolupa les seves polítiques i també el ‘com respondre a l’euroescepticisme o als nacionalismes’.
‘Necessitem més que mai una Unió unida i forta, davant d’un ‘Regne Desunit”, ha expressat el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, que ha recalcat el missatge dels dirigents comunitaris pel que fa que no hi haurà cap tipus de negociació formal o informal amb Londres, mentre no activi el procediment oficial de divorci.
‘No vull que sigui el govern britànic qui decideixi quan haurem fet suficient per activar l’article 50’, ha tancat.