Els quinze rècords Guinness més curiosos batuts als Països Catalans

  • Avui és el dia mundial dels rècords Guiness · Us en presentem els quinze més curiosos del país

VilaWeb

Redacció

17.11.2021 - 23:00
Actualització: 18.11.2021 - 10:25

El 18 de novembre és el dia mundial dels Guinness World Records, un dia que serveix per a reconèixer tots aquells que han batut alguna fita mundial en àmbits ben diversos. Aquest 2021 els guardons fan seixanta-sis anys d’existència amb més de cinquanta-tres mil registres a la base de dades. Alguns d’aquests reconeixements han anat a parar als Països Catalans. Ací teniu els més destacats:

La fotografia més llunyana mai feta

Marc Bret és un especialista en fotografia de distància i després d’anys d’insistència el 2020 va aconseguir de retratar els Alps –massís dels Escrinhs– del Pirineu estant, en un cim de la Cerdanya. Entre tots dos punts hi havia 443 quilòmetres de distància.

La primera pròtesi de braç construïda amb Lego

Un jove andorrà, David Aguilar, va fer servir allò que per a molts nens és un entreteniment, les peces de Lego, i les va convertir en un exemple de superació. Conegut com a Mr. Hand Solo, el jove, nascut sense avantbraç, va construir-se una pròtesi completament funcional amb un set per a fer un helicòpter. La primera la va construir a nou anys i tan sols va ser el principi del seu camí. Enguany, Aguilar va tornar a ser notícia perquè va ajudar un nen de nou anys tot construint-li una pròtesi.

La paella més gran del món

Juan Carlos Galbis va aconseguir l’any 1992 el rècord Guinness a la paella més gran del món. La va fer a València i pesava gairebé 30 tones –27.215,15 quilograms. Per a fer-la, es van necessitar 5.000 quilos d’arròs, 12.500 litres d’aigua, 1.000 litres d’oli d’oliva, 150 quilos de sal i 6.200 quilos de pollastre, entre més ingredients.

3.600 quilòmetres sobre una moto d’aigua sense ajuda

El tarragoní Lucas del Paso va aconseguir el rècord Guinness a la distància més llarga recorreguda en mar oberta sense ajuda quan va anar en moto d’aigua de Sagres (Portugal) a Sapri (Italia). Va recórrer 3.074 quilòmetres en 40 dies, en què va recollir 230 quilos de deixalles de la mar. A més, quan va acabar l’aventura, va plantar un centenar de pins pinyoners per compensar la petjada de carboni del combustible del vehicle.

Andorra, el país més gran sense aeroport

Poques vegades les paraules Andorra i gran van de la mà. En aquest cas, els premis Guinness les van ajuntar per designar el país pirinenc, de 468 quilòmetres quadrats i 77.265 habitants, com el més gran del món sense aeroport. Sí que hi ha un aeroport amb el nom del país, l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell, tot i que aquest és en territori català i té molt poca activitat comercial.

Floquet de Neu, el goril·la més rar

Floquet de Neu va ser durant molt de temps l’atracció principal del Zoo de Barcelona, on va viure del 1966 al 2003, quan s’hi va morir a trenta-nou anys. La seva popularitat també el va donar a conèixer als rècords Guinness, que el van reconèixer com el goril·la més rar. De fet, Floquet de Neu és l’únic goril·la albí mai conegut.

La lliçó de música més gran de la història va ser a Alacant

Més de 4.000 alumnes entre 8 anys i 16, de 193 societats musicals, van batre a la plaça dels Bous d’Alacant el rècord Guinness a la lliçó més gran de música de la història. Aquesta classe, organitzada per la Federació de Societats Musicals del País Valencià (FSMCV), en va batre una altra en què havien participat 2.489 persones.

Més gent saltant a peu coix simultàniament

Castelldefels va ser el 2019 l’escenari d’una fita de rècord: 1.303 persones van saltar a peu coix simultàniament per “començar el dia amb el peu dret”. Aquest rècord va ser atorgat a l’Escola Britànica de Barcelona i es va aconseguir durant la jornada Global Be Well Day, que tenia l’objectiu de conscienciar sobre la importància del benestar físic i mental.

La barretina més llarga fa 102,73 metres

Manuel Gil Emeterio va aconseguir l’any 2016 el rècord Guinness a la barretina més llarga després de fabricar-ne una de més de 100 metres de llargada.

Cinc-cents vestits de paper van omplir el teatre de Mollerussa

L’any 2018 Mollerussa va aconseguir d’entrar als rècords Guinness en mostrar l’exhibició de vestits de paper en un sol espai més gran del món. Concretament, durant els dies 6 i 7 d’octubre, el teatre l’Amistat es va omplir amb 500 vestits de paper, 338 de mida natural i 162 per a nines. Es van reunir peces que daten del 1991 al 2017, tant de moda actual com de fantasia o època, les tres modalitats del concurs.

Dues alfàbegues de més de dos metres són a Bétera

L’agost del 2012, dues alfàbegues de Ramon Asensi de Bétera van superar el rècord Guinness amb una alçària de 2,86 metres i 2,80, respectivament. L’anterior fita era de 2,71 metres. L’Ajuntament de Bétera va explicar que van ser cultivades un mes de març i van créixer tres centímetres per dia. El seu conreador va destacar que els donava molta aigua, bones llavors, un bon adobament, i els tallava la flor de mica en mica.

El Barça va marcar quaranta-cinc gols en una Lliga de Campions

Quaranta-cinc gols és el rècord d’anotacions en una temporada de la Lliga de Campions. Ho va aconseguir el FC Barcelona durant la temporada 1999-2000. El club blau-grana va arribar a semifinals jugant setze partits, atès que es van disputar dues fases de grups a les eliminatòries. Aquest format es va eliminar la temporada 2003-2004, per tant, és poc probable que el rècord se superi.

El primer trasplantament de cara complet es va fer al Vall d’Hebron de Barcelona

Un equip de metges de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona va fer el primer trasplantament de cara complet del món. L’operació, que va durar tot un dia, es va fer a un home de trenta-un anys que havia estat víctima d’un accident de trànsit. El doctor Joan Pere Barret, juntament amb un equip de trenta metges, li va trasplantar amb èxit els músculs, el nas, els llavis, el maxil·lar, el paladar, totes les dents, els pòmuls i la mandíbula mitjançant tècniques de cirurgia plàstica i cirurgia reconstructiva microneurovascular.

El monocicle més alt del món, al Festival del Circ de Girona

Un mes abans de la pandèmia, el febrer del 2020, al Festival del Circ de Girona, hi va anar el monocicle més alt del món. Concretament, el jove artista nord-americà Wesley Williams va recórrer sobre d’un monopatí de 8,87 metres d’altura. L’anterior rècord era de 6 metres.

Record Guiness

La traca més llarga del món va esclatar a Alzira

L’any 2015, a Alzira, durant 40 minuts va esclatar una traca de 22,5 quilòmetres, que es va convertir en la més llarga fins ara. El rècord anterior en aquesta modalitat de pirotècnica el va aconseguir Ricardo Caballer l’any 2008 a Sueca, quan van fer esclatar una traca de més de 21 quilòmetres i una mascletada en línia de 1.150 metres de llargada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor