Deu persones vinculades a la corrupció del PP han mort fins ara en circumstàncies estranyes

  • Destaquen l'ex-batllessa de València, Rita Barberá, i l'ex-president de Caja Madrid, Miguel Blesa, a més de l'ex-tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, en coma des del 2013

VilaWeb

Redacció

19.07.2017 - 18:35
Actualització: 19.07.2017 - 22:59

Avui s’ha mort Miguel Blesa, que va ser president de Caja Madrid entre els anys 1996 i 2009. N’han trobat el cadàver a la seva finca de Villanueva del Rey, a Còrdova, amb un tret al pit presumptament disparat amb una escopeta de caça. Tot apunta que es tracta d’un suïcidi. El fet s’ha produït al matí, quan Blesa s’ha aixecat de la taula on esmorzava amb uns amics dient que anava a moure el cotxe. La de Blesa, però, és només l’última d’un reguitzell de morts estranyes –deu en total– de persones vinculades a casos de corrupció del Partit Popular. Ací en recollim les nou anteriors.

Juan Pérez Mora, el fals jutge
Es va fer passar per un ex-magistrat de l’Audiència espanyola i per amic del jutge Baltassar Garzón. Era tot fals, ni tan sols havia estudiat dret. Pérez Mora va aconseguir de fer creure al cervell de la trama Gürtel, Francisco Correa, que tot estava sota control, fins i tot, quan els agents de la UDEF tenien punxat el telèfon de Correa i eren a punt de detenir-lo. Això va fer pensar que potser es tractava d’un policia infiltrat. En tot cas, Pérez Mora no va donar mai la seva versió ni a jutges ni a policia perquè es va suïcidar sis mesos després de la detenció de Correa.

Francisco Yáñez, l’amic de Bárcenas
A més de ser amic de la família Bárcenas i pare de l’apoderat dels comptes de Suïssa de l’ex-tresorer del PP, Yáñez havia estat treballador a sou dels populars. Es va morir només quatre dies després d’haver estat encausat. El jutge Pablo Ruz va explicar, en la seva interlocutòria, que Yáñez havia utititzat un compte al banc ginebrenc Lombard Odier per a amagar 177.973 euros propietat de Rosalía Iglesias, esposa de Luis Bárcenas.

María del Mar Rodríguez, l’esposa del senador
La tercera mort es va produir el gener del 2015. María del Mar Rodríguez va aparèixer morta en un hotel de Bilbao. Segons que es va saber més tard, s’havia suïcidat. Era l’esposa d’un dels portaveus adjunts del PP al senat, Tomás Burgos Beteta, i estava encausada en el cas Gürtel per suborn, emblanquiment, falsedat documental, malversació de diners públics i tràfic d’influències. L’empresa que administrava, MR Asociados, va aconseguir irregularment el contracte de l’organització del XXXI Congrés espanyol de parcs i jardins públics de l’Ajuntament de Pozuelo de Alarcón. Aleshores, l’alcalde de Pozuelo de Alarcón era el marit de l’ex-ministra de sanitat Ana Mato.

José Martínez Núñez, empresari i corruptor
L’agost del 2015, es va morir a les Canàries l’empresari José Martínez Núñez, després d’una llarga malaltia. La seva empresa constructora, Teconsa, està vinculada a la trama Gürtel per dues activitats. D’una banda, per la transmissió de la visita del papa a València i, d’una altra, per la presumpta adjudicació il·legal de la construcció de la variant d’Olleros (Lleó) per part de la Junta de Castella i Lleó, governada pel PP. Aquesta causa va quedar arxivada pel Tribunal Superior.

Antonio Pedreira, el jutge
Només tres dies després, es va morir Antonio Pedreira, el jutge que havia continuat la causa oberta per Baltasar Garzón. Després de gairebé tres anys instruint la causa de Gürtel, va patir un accident vascular cerebral. Va ser durant la seva instrucció quan va créixer més la trama, i en diverses ocasions el jutge va demanar més mitjans per a continuar investigant. Sabedor de l’existència dels papers de Bárcenas, va assegurar a un conegut seu: ‘Si estiren la manta Luis Bárcenas i Blanco Balín, l’estat pot trontollar.’

Isidoro Cuberos, l’assessor de Javier Arenas
Cuberos va sortir de casa seva en motocicleta un diumenge d’octubre del 2015, i els helicòpters de la Guàrdia Civil no el van trobar fins al cap de tres dies, en un barranc de Màlaga. Cuberos era assessor del líder del PP a Andalusia, Javier Arenas, i havia estat encausat pel cas Gürtel perquè, segons el jutge Ruz, havia cobrat més de cinquanta-tres mil euros per actuar, presumptament, com a intermediari entre l’Ajuntament de Xerès i empreses de Francisco Correa i facilitar la concessió de contractes.

Francisco Sánchez Arranz, el difunt citat a declarar
Havia estat conseller d’Iberia i, tot i que el jutge José de la Mata el va citar a declarar com a encausat pel cas Gürtel, ell mai no es va presentar als jutjats: feia mesos que era mort. Se l’acusava d’haver elaborat, juntament amb Francisco Correa i Arturo González Panero –ex-batlle de Boadilla del Monte (Madrid)–, els plecs de condicions per a afavorir una concessió a la constructora UFC SA a un preu més baix que el procedent.

Leopoldo Gómez, prevaricació i suborn
Era conegut com a ‘l’enginyer’. Leopoldo Gómez es va morir el febrer del 2016, quan era encausat com a presumpte autor de dos delictes de suborn i prevaricació vinculats a l’Ajuntament de Pozuelo de Alarcón –governat pel PP– i, concretament, a l’operació Asfalt.

Rita Barberá, morta en un hotel de Madrid
L’última mort vinculada a la trama Gürtel abans de la de Blesa va ser la de l’ex-batllessa de València i senadora del PP, Rita Barberà, que va patir un infart en un hotel de Madrid on s’allotjava. Aquella mateixa setmana, havia declarat al Tribunal Suprem per la seva presumpta vinculació amb el finançament il·legal del PP valencià. D’altra banda, durant la presidència de Barberà de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, aquesta organització va pagar 1,3 milions d’euros a empreses vinculades a la trama Gürtel.

Álvaro Lapuerta, en coma
A més d’aquestes morts, el 2013 va ingressar a l’hospital l’ex-tresorer del PP Álvaro Lapuerta. Havia caigut quan era a casa i les hemorràgies cerebrals van deixar-lo en coma. Lapuerta va ser el predecessor de Luis Bárcenas a la tresoreria dels populars i estava encausat perquè se’n va reconèixer la signatura als anomenats ‘papers de Bárcenas’, els quals desgranen el cobrament de sobresous per part d’alts càrrecs del PP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor