02.07.2016 - 22:00
Avui es compleixen deu anys de l’accident del metro de València que va deixar 43 víctimes mortals i 47 ferits el 2006. L’associació de víctimes ha organitzat un acte commemoratiu a la mateixa hora de l’accident (13.00) al jardí Mestre Sosa i Roís de Corella, situat damunt del revolt on va passar l’accident. Hi haurà muixerangues i colles de tabals i dolçaines, que acompanyaran els parlaments dels responsables de l’associació.
El desè aniversari de l’accident arriba en ple procés de reconeixement institucional després dels nou primers anys de traves i dificultats per part dels governs del Partit Popular, tant a l’ajuntament com a la Generalitat. Aquesta setmana, el Consell ha autoritzat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori el canvi de nom de l’estació de metro Joaquín Sorolla-Jesús, per la de Jesús, la seua denominació originària quan es va produir l’accident de metro del 2006.
‘Un poble amb dignitat i coratge no oblida, i un govern que representa dignament a un poble amb coratge no esborra els noms dels llocs de les tragèdies’, va manifestar la vice-presidenta i portaveu del govern, Mónica Oltra, aquest divendres. Segons la seva opinió, ‘canviar el nom un lloc no fa que s’esborrin els fets que han passat i ni de lluny alleugerix el buit de l’absència’, per la qual cosa l’estació de Jesús tornarà a la seua denominació originària. ‘Pensem que és una manera de reparar la memòria de les víctimes’, va afegir.
El 12 de desembre del 2010, es va modificar la denominació de l’estació, que va passar a ser Joaquín Sorolla. Aquell canvi de denominació es va justificar, en aquell moment pel govern del PP, per la conveniència de millorar la identificació, atenent a la proximitat a l’estació del TGV. Després, l’1 de març de 2012, i davant de la reiterada petició de l’Associació de Víctimes del metro del 3 de juliol del 2006, l’estació va rebre el nom compost de Joaquín Sorolla-Jesús.
Quan es complixen deu anys de l’accident ‘que ha quedat gravat en la memòria dels valencians i les valencianes, el Consell vol sumar-se al record de les persones que han mort i rendir novament homenatge als familiars que, amb la seua presència a la plaça de la Verge, es van convertir, un mes després d’un altre, en la memòria viva dels quals ja no eren’, va explicar Oltra.
Les conclusions de la comissió parlamentària
A banda del canvi de nom de l’estació, el reconeixement institucional també s’ha concretat amb l’obertura de la comissió d’investigació parlamentària a les Corts. Divendres passat, la comissió va fer públiques les seves conclusions assenyalant que l’accident era ‘previsible i inevitable’ i que el túnel on va descarrilar el comboi no era segur. En una conferència de premsa conjunta a les Corts Valencianes, representants dels grups que han elaborat el dictamen de manera conjunta, PSPV-PSOE, Compromís, Ciutadans i Podem, van responsabilitzar políticament l’ex-president Francisco Camps així com l’ex-conseller Juan Cotino, entre altres, així com directius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per no dur a terme mesures de prevenció i de Ràdio Televisió Valenciana, pel tractament informatiu. Les conclusions es van fer públiques després de 20 sessions de treball, 150 hores i 75 compareixences, a més de proves documentals.