Els comandaments dels Mossos desmenteixen la fiscalia davant Llarena i neguen que hi hagués violència el 20-S

  • Declaren com a testimonis a petició de Forn, Sànchez i Cuixart · Argumenten que els cotxes de la Guàrdia Civil els va malmetre la premsa

VilaWeb

Redacció

27.02.2018 - 16:35
Actualització: 27.02.2018 - 18:29

Els comandaments dels Mossos d’Esquadra que han declarat avui com a testimonis davant el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena han assegurat que els dies 20 i 21 de setembre, durant les concentracions davant el Departament d’Economia en protesta per l’operació de la Guàrdia Civil, no hi va haver violència, com sosté la fiscalia espanyola per a justificar els càrrecs de rebel·lió contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tot i que sí risc de problemes de seguretat fruit de la presència de 40.000 persones al carrer. També han dit que va ser la premsa qui va malmetre els cotxes de la Guàrdia Civil.

El primer en declarar ha estat el cap de la comissaria general d’informació dels Mossos, Manuel Castellví, que –com van fer el Major Josep Lluís Trapero i ahir el comandant en cap dels Mossos, Ferran López– ha insistit a dir que el coronel de la Guàrdia Civil encarregat del dispositiu de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, estava al corrent del tipus de desplegament que van fer els Mossos. Castellví ha tornat a dir –com han fet també Trapero i López– que en les reunions prèvies a l’1-O la cúpula dels Mossos va advertir el govern del risc de problemes de seguretat que podia suposar mantenir la convocatòria del referèndum amb l’advertència d’actuació anunciada pel govern espanyol, malgrat això el govern va decidir fer l’1-O.

Tots tres han comparegut a petició de les defenses del conseller Joaquim Forn, de l’ex-president de l’ANC Jordi Sànchez i del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Forn havia demanat la compareixença de Castellví per desmuntar el testimoni de De los Cobos, que va assegurar que s’havia sentit enganyat pels Mossos, a qui va culpar del resultat de la jornada i del fet que el desplegament policial no permetés aturar el referèndum.

Els altres dos comandaments ho han fet a petició de Sànchez i Cuixart. Són els agents que van actuar com a mediadors durant l’operació de la Guàrdia Civil al Departament d’Economia els dies 20 i 21 de setembre. Segons que han explicat, no va haver-hi violència i davant el risc per a la seguretat de la comitiva van buscar una sortida alternativa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor