Els cinquanta anys de persistència del grup Carraixet

  • El grup creat per Lleonard Giner celebra mig segle als escenaris i prepara una ronda i un nou disc commemoratiu

VilaWeb

Redacció

27.02.2022 - 18:52
Actualització: 27.02.2022 - 19:52

Avui fa exactament cinquanta anys que el grup de música Carraixet feia la primera actuació en públic. Va nàixer l’any 1971 com una rondalla i el van crear a Tavernes Blanques (Horta Nord), Lleonard Giner i Rafael Arnal. Van agafar el nom del famós barranc que naix a la serra Calderona i passa per Tavernes.  Homes i dones que tocaven bandúrries i llaüts i cantaven en valencià. Les filles de Giner s’anaven incorporant al grup  a mesura que tenien la capacitat d’agafar un instrument. Un fet que donava un tret especial a la formació.

Carraixet es va estrenar com a grup el 27 de febrer de 1972 amb un concert a l’Escola de Mestres Industrials de Castelló. Era un homenatge a Pompeu Fabra. A poc a poc, es van fer un lloc a l’escena musical valenciana que, com tot en aquells darrers anys de vida de Franco, esclatava. Tenien relació amb uns altres músics com ara l’Equip València Folk, Manolo Miralles, Enric Ortega, els Pavesos

A poc a poc, van anar incorporant nous instruments al grup i en canvià la musicalitat. Una de les seus fites és una adaptació i modernització del pasdoble Paquito el Xocolater.

Els concerts de Carraixet van ser multitudinaris durant la transició i animaven aplecs o festes populars. L’any 1979, amb una extrema dreta molt violenta i segura de la seua impunitat que atemptava contra intel·lectuals, polítics democràtics o institucions, Carraixet  també va patir un atemptat amb bomba. Només la sort va fer que no acabàs en matança. Recentment, les seues protagonistes ho han narrat al documentari La bomba Carraixet.

LA BOMBA CARRAIXET TEASER from Jacek The Secret of the Trees on Vimeo.

Amb el pas dels anys, la formació ha anat evolucionant. La mort del pare va ser un tràngol complicat, però el grup, encapçalat per Mari Giner i les seues germanes, va adaptar el seu repertori a nous estils i tendències i a les capacitats dels membres de la formació. També han diversificat la seua activitat professional. Han fet teatre, doblatge, han participat en programes de ràdio i de televisió, i han continuat fent créixer el grup amb la incorporació de la tercera generació de membres de la família.

Ara Carraixet ja ha incorporat la tercera generació de la família Giner. Formen el grup Mari, Eva, Miry, Vanessa i Carme. Per celebrar el cinquantenari, han programat una ronda llarga de concerts i l’enregistrament d’un disc.

Mari Giner i les seues germanes, a més de reconèixer la tasca de son pare, reivindiquen sempre que poden el paper de Carmen, sa mare, que d’ençà de molt menuda va voler ser música, però per ser dona, va patir el menysteniment al conservatori. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor