Els cinc símbols de la manifestació en defensa de l’Ebre

Anna Zaera
08.02.2016 - 02:15
Actualització: 08.02.2016 - 08:01
VilaWeb

1. Carnaval i música en la manifestació més multitudinària
Festiva, massiva i colorista.Molta gent ha aprofitat les perruques de les disfresses de Carnaval, festa que s’ha celebrat aquest cap de setmana en moltes localitats catalanes, per sumar-les a l’estilisme blau que marca la indumentària d’aquesta protesta. La manifestació a Amposta, que ha superat les 15.000 persones que es van manifestar el març del 2014 entre Sant Jaume i Deltebre, ha culminat amb les actuacions d’alguns dels artistes ebrencs més coneguts, com Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries; Joan Rovira, que ha cantat el seu darrer ‘hit”Lo meu riu’, que compta ja amb més de 32.000 visualitzacions a YouTube; i també Pepet i Marieta i Riu en So, que han cantat unes jotes per posar punt final a l’acte.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

2. Lenin i Stalin i la liberalització de l’aigua
Uns altres col·lectius, com ara Unió de Pagesos, s’han afegit també a la manifestació. Més curiosa ha estat la presència de les fotografies de Stalin i Lenin donant suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). Els membres del Partit dels i les Comunistes de Catalunya (PCC) portaven dues fotografies dels líders soviètics i denunciaven amb una pancarta l’especulació amb l’aigua. Un assumpte que precisament ha denunciat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, en el moment dels parlaments. ‘A partir d’ara, ja no parlaran de transvasaments, saben que aquesta paraula ens fa enfadar molt –ha dit–.Utilitzaran conceptes com interconnexió de xarxes.’ I ha explicat el mercadeig al qual és sotmesa l’aigua de l’Ebre arran de la creació de gairebé mig milió de noves hectàrees de regadiu, fet que afavorirà que els regants puguin comerciar amb l’aigua.

3. Laca i vermut de diumenge, una crida a les noves generacions
Les tradicions del diumenge a Amposta s’han mantingut, però amb un esdeveniment que ha alterat la principal avinguda de la ciutat, l’avinguda de la Ràpita, que s’ha convertit en una gran rambla on els establiments han tret els tiradors de cervesa al carrer per als milers de persones que han passejat per oposar-se a aquest pla hidrològic. Xiquets i persones grans han tret al carrer les samarretes, els mocadors i la seva convicció per a continuar la lluita. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha fet un reconeixement als qui fa més de quinze anys que lluiten pel territori i ha fet una crida a les noves generacions d’ebrencs a lluitar per una terra que, si no es preserva, en menys de cent anys podria desaparèixer.

4. Barretines i calçots, el catalanisme conquereix l’Ebre
Aquesta ha estat la manifestació de les barretines i de les estelades. La primera de les concentracions reivindicatives en defensa de l’Ebre que s’ha presentat com una gran manifestació de país. La presència i la implicació a fons de l’ANC, fins i tot organitzant una gran paella popular al parc dels Xiribecs, s’ha traduït amb la presència de moltes seccions locals de l’Assemblea, moltes estelades al vent –mai tan ben dit, perquè en feia molt– i sobretot molts puntets vermells entre un gran tapís blau.

5. Operació baixada –arròs– i pujada
Els allotjaments de les Terres de l’Ebre han posat aquest cap de setmana el cartell de complet. Aquesta manifestació, promoguda amb una important campanya ciutadana a través de les xarxes socials, i reforçada per la cobertura prèvia que hi han donat els mitjans de comunicació catalans, ha contribuït a fer que gent de la resta de Catalunya poguessin aproximar-se a la desconeguda cultura ebrenca, moltes vegades reduïda al tòpic. ‘Natros pugem sempre, ara baixeu vatros’ ha estat l’eslògan durant aquests darrers dies. Aquesta cita reivindicativa s’ha convertit en una bona oportunitat per a atreure gent als restaurants d’Amposta, Deltebre o Sant Jaume, que han pogut gaudir d’un cap de setmana d’agost en ple hivern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor