Els centres hauran de comunicar a Ensenyament els casos greus de consum de drogues

  • El nou protocol s'implementarà el proper curs i es focalitza en la prevenció

VilaWeb
Redacció
16.06.2017 - 13:26

El nou protocol s’implementarà el proper curs i es focalitza en la prevenció

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

Els centres educatius tindran l’obligació de comunicar als serveis territorials de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat els casos greus de tinença, consum i venda de drogues, segons el nou Protocol de prevenció per a la detecció i intervenció sobre drogues als centres d’Educació Secundària impulsat pels departaments d’Ensenyament i Salut.

En una atenció als mitjans, la sotsdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa, Gené Gordó, ha dit que el centre haurà de comunicar-ho, juntament amb totes les accions que ha pres, als serveis territorials, i aquests ho remetran al departament.

Gordó ha afirmat que serà un instrument de registre que permetrà saber què passa a les escoles i en el seu entorn, per què està passant i ajudarà a veure què s’ha de fer perquè no passi: “Serà un element d’anàlisi interessant”.

El protocol, que s’implementarà a partir del proper curs, té com a objectiu dotar els centres d’una eina per prevenir, detectar i intervenir en situacions relacionades amb les drogues com poden ser intoxicacions, consum dins o fora del centre i tinença de substàncies estupefaents, entre unes altres, i es dirigeix professorat que treballa amb joves d’entre 12 i 21 anys en centres d’ESO i Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i programes de formació i inserció.

Gené Gordó ha afirmat que el protocol editat permet plantejar un “circuit sistematitzat” que coordina les accions d’agents del centre i fora del centre per donar una resposta comunitària, i proporciona un model únic als centres per detectar, intervenir i derivar els casos de consum, tinença o venda de drogues.

Ha afirmat que aquesta guia permetrà als agents de la comunitat educativa saber quin recurs es pot oferir a cada moment: el protocol fomenta la implementació de mesures preventives que inclouen pautes d’actuació per al professorat i programes, materials i webs per treballar a l’aula.

El sotsdirector general de Drogodependències de la Generalitat, Joan Colom, ha afirmat que el protocol cerca canviar el paradigma, amb una aproximació més preventiva que punitiva, amb un treball en xarxa, i proposa una intervenció que facilita la reflexió dels fets ocorreguts així com les repercussions que tenen per establir pautes per deixar el consum o reduir els riscos.

L’inici en el consum d’alguna substància coincideix, en la majoria dels casos, amb la franja d’edat dels joves que cursen ESO i postobligatòria, i comencen a experimentar amb l’alcohol, el tabac, el cànnabis i la resta de substàncies entre els 12,6 i els 15 anys.

El percentatge de persones consumidores de les drogues amb prevalences més alta de consum –alcohol, tabac i cànnabis– tendeixen a augmentar amb l’edat aconseguint el seu màxim entre els estudiants de 17 i 18 anys.

APROXIMACIÓ PREVENTIVA

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, en la inauguració de la jornada, ha remarcat que el protocol permetrà respondre d’una forma planificada i que és una aproximació que “no és punitiva, sinó preventiva”.

El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, ha assegurat que les polítiques sobre drogues han de ser interdepartamentals i que aquesta col·laboració no és un fet aïllat, i ha remarcat que el protocol vol donar èmfasi en la reflexió i el debat per canviar la cultura i no tant en la sanció.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor