Els catalans a Mèxic, l’Equador i l’Aràbia Saudita denuncien que no poden votar

  • La plataforma ciutadana Catalans al Món alerta d'incidències en el vot exterior en alguns països

VilaWeb

Gisela Pérez Mauri

20.12.2017 - 19:41
Actualització: 20.12.2017 - 23:18

Torna a haver-hi incidències en el vot exterior, segons que ha denunciat Catalans al Món, entitat impulsora de la xarxa d’observadors voluntaris als consolats i ambaixades espanyoles repartides pel món per a supervisar el vot. Segons aquesta plataforma ciutadana, centenars de catalans encara no han pogut votar perquè no han rebut la documentació corresponent. En concret, denuncia que no s’ha emès cap vot a Mèxic, ni a l’Equador ni a l’Aràbia Saudita. Avui ja fa tres dies que es va obrir el període de votació presencial a les oficines consulars. Podeu veure el recompte dels vots per països i consolats ací.

Segons el cens de l’1 d’agost de l’Oficina del Cens Electoral, a Mèxic –el sisè país amb més catalans residents fora de Catalunya– hi viuen 14.088 catalans inscrits en el registre d’electors absents (CERA), els quals van registrar 623 sol·licituds de vot. Ara com ara, no s’ha comptabilitzat cap butlleta a cap de les tres oficines consulars del país (Ciutat de Mèxic, Guadalajara i Monterrey), segons que ha pogut saber Catalans al Món a través de la seva xarxa de voluntaris.

Urna buida al consolat espanyol de Ciutat de Mèxic (font: Catalans al Món).

L’Equador és l’onzè país en nombre de catalans residents i, d’aquests, 6.891 tenen dret de vot. S’hi van registrar 72 sol·licituds de vot i, ara com ara, tampoc no se n’ha comptabilitzat cap en les dues oficines consulars del país.

L’altre cas és l’Aràbia Saudita, on els 202 catalans amb dret de vot que hi viuen van registrar 52 peticions. A l’ambaixada espanyola de Riad encara no s’ha registrat cap vot.

Catalans al Món també alerta que, al Brasil, amb 10.457 catalans registrats al CERA, hi hagué 287 sol·licituds electorals, però només s’hi han comptabilitzat 28 vots.

A continuació, podeu consultar les sol·licituds de vot exterior per països per al 21-D. La informació prové de l’Institut d’Estatística espanyol (INE).

 

Cap vot de Tarragona comptabilitzat als EUA
Catalans al Món ha alertat que, dels 1.483 vots comptabilitzats fins ara als Estats Units, no n’hi ha cap de la demarcació de Tarragona en les vuit oficines consulars espanyoles que hi ha al país (Washington, Boston, Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, Nova York i San Francisco). Els representants de la plataforma destaquen la inferioritat de condicions en què es troben els electors d’aquesta demarcació.

Més incidències
També ha informat de dificultats per a votar en alguns països europeus. Per exemple, a Luxemburg, els sol·licitants del vot van rebre ahir la documentació electoral. A Alemanya o a Suïssa, hi ha hagut casos en què, després de no haver trobat ningú al domicili, s’han retornat sobres sense deixar ni notificació ni temps de recollida a l’oficina, cosa que impedeix de votar perquè la tramesa del material electoral només es pot fer per correu postal.

Els observadors també han alertat que, en alguns consolats o ambaixades, els funcionaris i personal diplomàtic no els han permès de prendre nota dels vots rebuts per correu i que, per tant, només han pogut anotar el vot presencial. D’aquesta manera, denuncien manca de transparència perquè no han pogut fer un recompte efectiu dels vots.

Problemes del correu dels països receptors
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha atribuït el retard en la recepció de la documentació electoral en alguns països a problemes dels serveis postals dels estats receptors. Catalans al Món també creu que el fet que en alguns països encara no s’hagi comptabilitzat cap vot probablement es deu a problemes del correu intern.

Les dificultats del vot ‘pregat’
Catalans al Món també alerta que, des de la implantació, el 2011, del ‘vot pregat’ arran d’una reforma de la llei de règim electoral espanyol (LOREG), el percentatge de participació ha baixat molt. Des de llavors, els residents a l’estranger han de sol·licitar explícitament el vot, car les butlletes electorals no els arriben automàticament a casa. En aquestes eleccions, hi ha hagut 39.521 peticions de vot exterior, un 81,5% més que a les últimes eleccions al parlament, el 27 de setembre de 2015, en què n’hi va haver 21.771. El cens d’electors residents a l’estranger per al 21-D és de 226.381 persones.

En les últimes eleccions al parlament només es van registrar 14.781 vots exteriors, és a dir, un 7,54% d’un cens electoral de 196.062 catalans residents a l’exterior amb dret de vot. En les del 2012, el nombre de vots emesos havia estat de 10.557, un 6,7% del cens. En canvi, el 2010, abans de la implantació del ‘vot pregat’, el percentatge del vot exterior dins del CERA havia estat d’un 13,1% i, en les anteriors, del 2006, d’un 20,8%.

Ampliació del termini per al vot exterior
Dimarts de la setmana passada, la Junta Electoral va allargar el termini del vot exterior. En el cas del vot presencial als consolats o ambaixades, fins al 21, és a dir, dos dies de pròrroga. Per tant, els electors residents a l’estranger que tinguin documentació electoral podran votar fins a l’hora de tancament dels col·legis electorals al Principat, les vuit del vespre. Quant al vot exterior per correu, el va allargar fins avui, dia 20.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor