Els casals donen continuïtat a l’agost a l’acció socioeducativa en nens vulnerables

  • Els casals d'estiu donen continuïtat l'agost a l'acció socioeducativa en nens vulnerables i es perfilen com una solució per garantir la igualtat d'oportunitats a l'oci en nens en risc d'exclusió i proporcionar-los una alimentació nutritiva i saludable en els mesos que no hi ha menjador escolar.

VilaWeb
Redacció
13.08.2016 - 11:29

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

Els casals d’estiu donen continuïtat l’agost a l’acció socioeducativa en nens vulnerables i es perfilen com una solució per garantir la igualtat d’oportunitats a l’oci en nens en risc d’exclusió i proporcionar-los una alimentació nutritiva i saludable en els mesos que no hi ha menjador escolar.

Així ho ha relatat el president de l’Associació Juvenil Esquitx, Albert Franch, una entitat de Sabadell (Barcelona) que ha estrenat aquest any un casal al mes d’agost, després de detectar que alguns dels seus usuaris no s’alimentaven adequadament en aquest període, ja sigui per dificultats socioeconòmiques com per casos de desestructuració familiar –com drogoaddicció–, ha explicat a Europa Press.

El casal s’emmarca en el programa CaixaProinfancia de l’Obra Social La Caixa que, en col·laboració amb entitats com la Fundació Pere Tarrés –que treballa amb Esquitx–, vol trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills.

L’associació, que actua en coordinació amb els serveis socials, pretén reforçar també la inserció social dels menors, i acull a l’agost un total de 43 nens de a partir de cinc anys, dels quals el 90% té una beca.

Franch ha manifestat que la tasca educativa dins de l’oci busca prevenir que en el futur puguin tenir els mateixos problemes familiars, amb una transmissió de valors que es reforça en les activitats –com tallers, excursions a un bosc pròxim, visites a la piscina i jocs grupals–, però sobretot amb el referent que suposen per als nens els monitors, tot i que no volen “substituts de la família”.

“COM ANAR A PORT AVENTURA”

La directora del casal, Alba González, ha explicat a Europa Press que, per a aquests nens, les activitats d’estiu suposen una oportunitat de passar unes vacances diferents i no quedar-se a casa, igual que fan altres nens que van de vacances amb els seus pares: en tornar al setembre a l’escola, uns expliquen als amics el que han fet a la platja, i altres relaten les seves vivències amb “els amics del casal”.

“Ho viuen com unes vacances. Hi ha persones que es pregunten si no s’aclapararan els nens anant al casal tot l’estiu, però és al revés: si no tinguessin el casal, potser sí que s’aclapararien”, ha explicat la directora del centre, que garanteix així la igualtat d’oportunitats també a l’oci, a més de les educatives i de nutrició.

Fins i tot hi ha pares que es traslladen al casal: “Això és com anar a PortAventura!”, i així ho avala Hissen, un usuari del casal de sis anys que explica que el millor de l’esplai és poder jugar amb els amics, tot i que també és divertit fer manualitats i anar a la piscina, i afegeix que ja té ganes que comenci el col·legi.

A CATALUNYA

La Pere Tarrés és una de les entitats catalanes a les quals l’Obra Social La Caixa ha destinat més de 4,3 milions d’euros amb el programa CaixaProinfancia, en què participen un total de 6.236 nens de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i 99 de Lleida, on s’ha impulsat el programa en els últims mesos.

A l’Estat, el programa arriba fins a un total de 20.163 nens i joves en risc o situació d’exclusió a l’estiu, a través de centres oberts, colònies i campaments, als quals ha destinat 14,5 milions d’euros, i ha arribat a 44.841 nens durant el primer semestre d’aquest any, amb una inversió de més de 26,2 milions d’euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor