Els CAP poden estalviar gairebé el 50% del paper amb la conscienciació dels professionals

  • Els ambulatoris catalans poden estalviar gairebé el 50% del paper que gasten en les consultes a través de la conscienciació dels professionals, segons un estudi realitzat per responsables d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS).

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 17:36

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

Els ambulatoris catalans poden estalviar gairebé el 50% del paper que gasten en les consultes a través de la conscienciació dels professionals, segons un estudi realitzat per responsables d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Durant els tres dies que va durar la prova, els 12 professionals que van participar en l’estudi van aconseguir passar de gastar 1.479 fulls a utilitzar 793, per la qual cosa els 686 fulls de diferència suposaven un estalvi del 46%, ha informat aquest dijous l’ICS en un comunicat.

També van aconseguir un estalvi d’11 hores i 26 minuts de treball després de calcular que cada full suposa entre un minut i quart i un minut i mig de temps, segons l’estudi, que forma part del Programa de desenvolupament directiu de l’ICS i Eada.

Els autors del treball volien avaluar l’estalvi de paper i de temps que es podia obtenir si els professionals de medicina i infermeria es replantejaven en la consulta la necessitat d’imprimir determinats documents, per la qual cosa van realitzar una campanya de conscienciació.

La iniciativa s’ha dut a terme en sis unitats bàsiques assistencials amb dos professionals cadascuna, corresponents a sis equips d’atenció primària (EAP) de l’ICS: Alt Camp Est, Amposta, Artés, La Garriga, Llibertat (Reus) i Tortosa Oest.

Els documents repartits per a la conscienciació proposaven deixar d’imprimir derivacions, sol·licituds d’ordres clíniques –electrocardiogrames i espirometries– i les sol·licituds de les ordres d’infermeria, que són peticions internes digitalitzades, i també van plantejar les proves de resultats per als pacients.

DOCUMENTS DIGITALS

Els participants van preguntar als pacients si realment necessitaven el document en paper i els informaven que estava digitalitzat i era consultable des d’altres centres a través de la història clínica electrònica.

A més, se’ls animava a utilitzar l’aplicació Cat@Salut La Meva Salut, l’espai digital que permet a la ciutadania poder accedir a la seva informació personal de salut i realitzar tràmits, i els autors de l’estudi també van demanar als participants que imprimissin les receptes a doble cara, si era possible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor