Els canvis d’Ada Colau respecte del procés cap a la independència en un sol any

  • Durant la campanya de les municipals la batllessa de Barcelona optava per la unilateralitat, però ara vol l'acord amb l'estat

VilaWeb

Text

Andreu Barnils

04.07.2016 - 22:00
Actualització: 05.07.2016 - 09:55

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha variat el discurs respecte del procés cap a la independència de Catalunya durant aquest any darrer. A la campanya electoral que va dur-la a la batllia de Barcelona, va defensar sense embuts que el procés polític català havia de ser independent de Madrid i que no calia esperar canvis provinents de Madrid. Catalunya feia un camí propi. Optava, fins i tot, per ‘l’enfrontament amb l’estat i la UE’ per aconseguir d’exercir el dret de decidir. Dotze mesos després, Ada Colau diu que el procés ha d’esperar a acordar-se amb el govern de Madrid i que, en lloc d’enfrontament, s’ha de cercar el pacte. En un any, ha passat de la unilateralitat catalana a un procés pactat amb Madrid.

En una entrevista a VilaWeb del 20 de maig de 2015, recordava que feia pocs dies havia defensat la unilateralitat en un acte a Nou Barris, al costat de Pablo Iglesias. I es queixava que cap mitjà de comunicació no se n’havia fet ressò. Deia en aquesta entrevista en vídeo (13.34 minuts):

«A Nou Barris vam fer una xerrada en públic on també vam parlar del dret de decidir. Amb Pablo Iglesias no ens havíem coordinat ni preparat. Cadascú va arribar-hi directament i ens vam trobar allà. Li vaig adreçar un missatge en castellà, per assegurar-me que m’entenia. Sé que l’entén, el català, però per assegurar-me’n, i davant de milers de persones, li vaig dir: ‘Sou una esperança per a l’estat, i esteu a favor del dret de decidir, però sapigueu que aquí el canvi ja es va produint des de fa temps i que no podem esperar. No podem esperar ni el canvi de la constitució, ni les decisions que prenguin determinats tribunals partidistes.’ Ho vaig dir públicament. No va ser titular ni recollit per cap mitjà de comunicació. Em sembla estrany.»

I també deia (minut 11.19):

«Et podem donar la garantia absoluta que nosaltres farem molt més per la sobirania de Catalunya i pel dret de decidir que CiU. La garantia absoluta. Qualsevol dels nostres regidors, tant si és independentista com si no, estarà disposat a arribar fins on calgui. A enfrontar-se amb l’estat, amb la Unió Europea i amb qui calgui perquè puguis exercir el teu dret de decidir perquè aconseguim el màxim de sobirania possible.»

Un any després, exactament el 30 de maig de 2016, Ada Colau en una entrevista a 8TV prenia una línia diferent: el procés català ha d’esperar i, en lloc d’enfrontament, s’ha de prendre la línia de l’acord. Tal com podeu sentir en aquesta entrevista en vídeo (a partir del minut 14.20), respon això a la proposta de fer un referèndum unilateral:

«Què vol dir referèndum unilateral de diferent del 9-N? Perquè si no es fa amb reconeixement, amb algun tipus d’acord, vol dir que tota la gent que no ho té clar, i que si no és legal, no es mobilitza per anar a votar, i no ha de ser vàlid. Si només es mobilitzen els que es van mobilitzar el 9-N no hem fet cap pas endavant. Al contrari, hem de fer un referèndum útil. Hem de fer un referèndum perquè tothom reconegui al poble de Catalunya el seu futur. Lliurement, des del respecte i per saber quina és la relació amb l’estat. A curt termini no sembla que això es pugui desbloquejar. Però a curt termini […] no hem de llançar la tovallola. Hem de seguir treballant perquè efectivament aquest referèndum es pugui fer. Però aquest referèndum si el fem de forma precipitada i no és reconegut per part de la població de Catalunya, i per la resta de l’estat, després qui el reconeixerà? Com vol que es reconegui a Europa si no es pot reconèixer ni a l’estat, o per part de la població de Catalunya? Si fem un referèndum, que sigui útil.»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor