Els camps oficials, destinació dels refugiats d’Idomeni

  • Entre els camps oficials hi ha antigues naus industrials · Els refugiats no es volen traslladar a alguns camps per l'aïllament i la manca de serveis

VilaWeb

Redacció

25.05.2016 - 22:00
Actualització: 25.05.2016 - 23:14

La policia grega va començar dimarts a desallotjar el camp d’Idomeni, on malviuen més de 8.500 refugiats des de fa mesos. Segons el portaveu del govern, Giorgos Kyritsis, l’operació pot durar uns deu dies. Dimarts, 2.031 refugiats van ser traslladats amb autobusos cap a camps oficials. ‘Set camps són edificis industrials i dos són espais oberts amb tendes’, va dir ahir Kryitsis. Les instal·lacions d’acollida, malgrat ser una mica rudimentàries, disposen d’electricitat, aigua corrent, telèfons, dutxes i lavabos.

Múltiples organitzacions i activistes han mostrat recel sobre les condicions dels camps oficials. ‘Estem preocupats perquè no sabem si aquests llocs podran acollir tanta gent i d’una manera digna’, ha criticat la portaveu de Metges Sense Fronteres, Vicky Markolefa. Les denúncies sobre les males condicions dels camps oficials no són un fet nou. El mes passat, VilaWeb va documentar la situació de Kherso (prop d’Idomeni), on, per a 3.900 refugiats, només hi havia trenta lavabos químics i cinc dutxes sense aigua calenta.

A Oraiokastro, a l’extraradi de Tessalònica, hi ha una de les naus industrials que acull desallotjats. Dimarts, segons Reuters, refugiats que ja vivien a la nau van advertir els desallotjats que no baixessin dels autobusos, perquè les condicions del camp eren molt precàries. En fotografies publicades per activistes es pot veure que l’estat del camp no és pas gaire diferent d’Idomeni. Oraiokastro és una rastellera de tendes d’estil militar sota un sostre, tot i que també s’han instal·lat tendes a l’exterior per encabir-hi tothom. Malgrat que sembla que hi manquen mantes, aigua i llet per a les criatures, els voluntaris no hi poden accedir.

Sindos, una altra població de l’extraradi de Tessalònica, acull els desallotjats en una antiga adoberia. La façana de l’edifici es troba en mal estat. Alguns refugiats han explicat a l publicació alemanya Der Spiegel que cada vegada que plou la nau queda plena d’aigua. Al febrer, els veïns es van manifestar contra del pla de convertir l’adoberia en un camp d’acolliment.

El desallotjament d’idomeni ahir va topar amb una trava. La policia grega volia traslladar centenars de refugiats al camp de Vagiochori, però s’hi van negar. Adduïen que el camp és en terra de ningú; aïllat de tot. Vagiochori és una parcel·la de terra tancada als afores de Tessalònica.

Uns altres desallotjats han estat traslladats al camp de Nea Kavala, un antic aeròdrom militar, i a Petra Olympus. Un camp, aquest darrer, que l’ONG Better Days considera ‘un desastre’, on ‘fa falta coordinar moltes coses’. Petra és un descampat cobert de grava als peus del mont Olimp. El camp és exclusiu per a iazidites.

Una imatge d'algunes tendes del camp de Petra Olympus (foto: Raül Torras)
Una imatge d’algunes tendes del camp de Petra Olympus (fotografia: Raül Torras).

Les autoritats gregues esperen que el trasllat dels refugiats permeti d’agilitar les tramitacions d’asil a l’agència per als refugiats de l’ONU (Acnur). I, en  conseqüència, faciliti el funcionament del programa de recol·locació de la Unió Europea: el setembre passat els països de la UE es van comprometre a acollir 160.000 refugiats. Actualment la tramitació de les demandes d’asil és totalment ineficient. Alguns activistes i voluntaris sospiten que l’objectiu dels trasllats a camps oficials és que la crisi dels refugiats deixi de ser notícia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor