Els boletaires esperen una temporada ‘de rècord’

  • En zones del Pirineu ja s'estan recollint vint quilos per hectàrea a la setmana

VilaWeb

ACN

23.09.2018 - 06:00
Actualització: 23.09.2018 - 10:26

L’investigador i micòleg del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, ha explicat a l’ACN que enguany la temporada de bolets s’ha avançat de manera notable i que, si les previsions continuen així, podria tornar a ser una temporada ‘de rècord’, com la que hi va haver el 2014.

Martínez ha explicat que, enguany, les grans precipitacions dels mesos de juliol i agost han provocat que la producció de bolets hagi començat abans. Les zones on estan creixent més fongs se situen, sobretot, al Pirineu. La mitjana en aquests indrets, on ja s’està collint des de fa un mes i mig, és de vint quilos per hectàrea: ‘Una barbaritat per l’època en què ens trobem’, diu l’investigador. L’any passat, la mitjana durant tota la temporada, era de deu quilos.

Així, avui en dia, tot i que els experts encara no han tancat les seves previsions, ja poden assegurar que aquesta temporada de bolets és molt millor que la de l’any passat.

L’investigador diu que als boscos catalans ja hi ha pràcticament totes les espècies, ‘sobretot les que més ens agraden’, com els ceps, els rossinyols, rovellons, apagallums, fredolics o camagrocs. A més, la qualitat és bona perquè els micelis tenen pocs cucs. De moment, les espècies que més han aparegut són els rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs.

Futur incert a causa del canvi climàtic
El canvi climàtic és un dels factors que interfereix en la producció de bolets i en tants altres processos naturals. Fins ara, semblava que la producció s’estava endarrerint. Si antigament la recol·lecció de bolets al Pirineu començava a principis d’agost, en els darrers anys s’havia vist com ja s’havia d’esperar fins a finals d’agost per anar-los a buscar, mentre que en zones del Prepirineu o la Catalunya Central s’havia d’esperar ben bé fins a mitjan de setembre. Aquest any, però, aquesta norma no s’ha complert.

Amb tot, l’investigador ha explicat que la tendència que manté el canvi climàtic és a posposar en el temps la producció dels fongs als boscos. Ara bé, si n’hi haurà més quantitat a conseqüència del canvi climàtic o menys, ‘això ja és molt més difícil de dir’, ha assenyalat, ‘perquè els models de canvi climàtic tampoc diuen si plourà més o menys a la tardor, que és factor que influeix en els bolets’.

A més, els científics tampoc saben encara si l’augment de temperatura global serà bo pels bolets, ‘perquè potser amb la temperatura més alta es podria allargar la temporada’, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor