06.02.2019 - 15:16
|
Actualització: 07.02.2019 - 19:26
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es troba davant d’una onada de protestes que li ve des de dins del seu partit. Concretament, de barons socialistes de pes, que li retreuen que hagi acceptat crear la figura d’un relator en les negociacions de diàleg entre el govern català i espanyol. El més contundent ha estat el president d’Aragó, Javier Lambán: ‘Aprovar un pressupost no justifica cessions que posin en qüestió la constitució, la unitat d’Espanya, l’estat de dret ni la decència. Estic segur que Sánchez no cedirà a xantatges dels independentistes, càncer de la democràcia amb el que cal acabar’.
“Aprobar un presupuesto no justifica cesiones que pongan en cuestión la Constitución, la unidad de España, el estado de derecho ni la decencia. Estoy seguro de que @sanchezcastejon no cederá a chantajes de los independentistas, cáncer de la democracia con el que hay que acabar” pic.twitter.com/MOzpoltghG
— Javier Lambán (@JLambanM) February 5, 2019
El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha reconegut estar ‘molt perplex’ perquè la taula de partits per debatre la situació a Catalunya hagi de ser coordinada per un ‘relator’. Tanmateix, aquesta afirmació posteriorment ha estat negada per Carmen Calvo, que ha subscrit aquesta figura a la mesa de partits catalans. García-Page ha afegit: ‘Si del que es tracta és de tenir algú de testimoni, perquè no es fien els uns dels altres, per això poden parlar directament al Parlament, que hi som tots els espanyols de testimoni’.
La diputada socialista i ex-portaveu del grup socialista al congrés, Soraya Rodríguez, també ha estat molt crítica amb Sánchez. ‘Ni mediadors ni relators. El diàleg entre l’estat i una comunitat autònoma, necessita respecte a la constitució, a l’estatut i a les institucions’.
Estirabot d’Alfonso Guerra
L’ex-vice-president espanyol Alfonso Guerra ha acusat aquest vespre Pedro Sánchez de ‘calcinar la democràcia’ per atendre l’es peticions d’un grup d’assaltadors de la nació’, en referència a la Generalitat. Ha protagonitzat aquest estibarot al senat espanyol en la presentació del seu nou llibre. També ha titllat les 21 mesures del document del govern català de ‘xantxatge obscè’.
Felipe González: ‘Per què necessitem un notari?’
L’ex-president del govern espanyol Felipe González també ha qüestionat la figura del relator. ‘Per a què necessitem un notari que certifiqui allò que es diu o que els convoqui quan al parlament sobren els notaris, els assessors jurídics i la gent que pren nota?’, A més, també ha dit que no cal ‘una taula de partits decidida per un executiu, que no permet funcionar el parlament’.
En aquestes declaracions, González subratlla a més que el govern de Pedro Sánchez ha d’aclarir ‘el perímetre del diàleg’ sobre Catalunya, que segons el seu parer ‘ha de ser el de la constitució, l’estatut d’autonomia i l’ordenament jurídic’.
‘Cal aclarir que el perímetre d’un diàleg desitjable està aquí’, perquè, ‘si no, no s’avançarà’, ha insistit, abans d’afirmar: ‘I aquí hem entrat en un terreny de confusió que em preocupa’.