19.02.2021 - 17:14
|
Actualització: 19.02.2021 - 21:50
Des d’ahir, els 13 milions d’usuaris de Facebook a Austràlia no poden publicar ni compartir notícies als seus murs, ni de mitjans nacionals ni internacionals. Alhora, la resta d’usuaris del món no hi trobaran cap notícia d’un mitjà australià. És la mesura extrema que ha pres Facebook per a protestar contra un projecte de llei que l’obligarà a compensar econòmicament els mitjans de comunicació pels continguts que reprodueix.
El primer ministre d’Austràlia, Scott Morrison, assegura que no pensen cedir a les amenaces de Facebook i té confiança que la llei tirarà endavant. El text preveu que els gegants d’internet, com Google i Facebook, arribin a acords amb els mitjans de comunicació per a compensar-los econòmicament i, si no és possible, preveu que la decisió passi a mans d’un jutge.
L’empresa que dirigeix Mark Zuckerberg considera que la nova llei és injusta perquè diu que són els mitjans els que es beneficien de la plataforma. Per demostrar-ho, ha decidit de blocar els continguts informatius sense avisar ni les autoritats australianes ni els usuaris. Diverses entitats alerten del perill que Facebook es converteixi en un niu de notícies falses si no rectifica.
També hi ha veus crítiques amb el govern que consideren que ha fet massa cas de les demandes del magnat australià Rupert Murdoch, l’amo de News Corp, que, de fet, ja ha signat un acord amb Google.
A l’estat espanyol una disputa semblant va acabar amb el tancament de Google News l’any 2014.