La Federació d’Ateneus de Catalunya es posiciona a favor del referèndum de l’1 d’octubre

  • 'Les urnes són les eines fonamentals d'un procediment democràtic, el del dret de decidir, que ha canalitzat el dret de les societats d'evolucionar', defensa el manifest

VilaWeb

Redacció

25.07.2017 - 20:25
Actualització: 26.07.2017 - 13:19

‘Les urnes són les eines fonamentals d’un procediment democràtic, el del dret de decidir, que ha canalitzat el dret de les societats d’evolucionar.’ Amb aquesta claredat, la Federació d’Ateneus de Catalunya s’ha manifestat en un comunicat públic a favor del referèndum de l’1-O. En el text, els ateneus defensen ‘el reconeixement de Catalunya com a nació al món i com a espai democràtic de decisió, al marge de la relació que decideixi tenir amb Espanya’.

Els ateneus es reivindiquen en el document com a bressol de debats socials i polítics, moviments socials i institucions polítiques, i com a espais de foment del pensament crític, llibertat i respecte per la diversitat d’opinions. També defensa l’assemblearisme i la implicació activa dels ciutadans en la presa de decisions i, finalment, el dret de decidir de Catalunya.

‘Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. Exercir la llibertat d’expressar la consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya és un dret que la història ens ha ensenyat a blindar’, diu el manifest.

El conseller de cultura, Lluís Puig, s’ha fet ressò del manifest i ha felicitat la Federació d’Ateneus de Catalunya, de qui ha dit que estan ‘sempre alçats, amatents i acollidors’.

 

Podeu llegir, tot seguit, el text íntegre del manifest:

‘Els ateneus i casals són, des de fa dos segles, escoles de democràcia i llibertat als barris i municipis catalans. Ateneus, casals, casinos, orfeons, foments i altres denominacions són un llegat identitari vigent que ha contribuït a la socialització i culturització de diverses generacions i estrats socials del país. La Federació d’Ateneus de Catalunya, que aglutina 170 entitats, entén que l’associacionisme català ha esdevingut una peça clau en la transformació de la societat catalana. Aquestes associacions han estat bressol de debats culturals i polítics que han originat moviments socials, lluites i, fins i tot, institucions democràtiques que actualment regeixen la nostra vida política. Els ateneus fomenten el pensament crític i l’enriquiment personal i relacional, que contribueix a generar una societat més lliure. Els ateneus són espais que propulsen tertúlies, xerrades, conferències, pràctiques esportives, arts escèniques i un llarg etcètera amb una voluntat cohesionadora d’un col·lectiu i d’un territori. Des del respecte a la diversitat i divergència d’opinions i sentits, els ateneus acullen activitats en què les persones associades expressen, cada dia, les seves llibertats. Aquesta és una pràctica inherent i quotidiana, que no és fruit de la casualitat, sinó de la voluntat de decidir des de l’assemblearisme com a sistema d’organització. És l’assemblea de persones associades qui té el poder decisori per a definir l’entitat. A títol individual, les associades es pronuncien, consensuen i decideixen pel bé col·lectiu.

Tant o més important que el pensament o organització política que regeix una societat, ho és la implicació mateixa de la ciutadania en el futur col·lectiu.

Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. Exercir la llibertat d’expressar la consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya és un dret que la història ens ha ensenyat a blindar. Catalunya ha hagut de lluitar pel seu reconeixement com a nació des de fa segles, suportant conflictes bèl·lics, censura i repressió.

La Federació d’Ateneus de Catalunya defensem que el referèndum oficial i vinculant sobre la independència de Catalunya, el pròxim 1 d’octubre de 2017, és legal i legítim, en tant que el principi democràtic s’estableix com a estructurador del sistema polític i jurídic d’un país. Les urnes són les eines fonamentals d’un procediment democràtic, el del dret de decidir, que ha canalitzat el dret d’evolucionar de les societats. Com gran part de la ciutadania catalana, els ateneus reclamem el reconeixement de Catalunya com a nació al món i com a espai democràtic de decisió, al marge de la relació que decideixi tenir amb Espanya.

El moviment ateneista aposta per normalitzar aquest procediment democràtic –i tots els que es puguin esdevenir– en el nostre dia a dia, desacomplexadament, com a mecanisme habitual i vinculant en la presa de decisions sobre qüestions que afecten els barris, municipis i al país.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor