10.05.2017 - 12:19
El sector a Catalunya consolida la seva recuperació i va facturar el 2016 un 4,5% més
BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)
Els atacs a joieries catalanes han repuntat en el primer trimestre del 2017 un 28%, especialment els robatoris violents i amb força i els casos a Barcelona ciutat, segons el Col·legi oficial de joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs de Catalunya (Jorgc).
En roda de premsa, el seu president, Álex Riu, ha alertat d’un repunt preocupant d’atacs violents especialment a Barcelona”, on s’ha passat de 13 a 24 atacs –robatoris violents, amb força i estafes–.
Respecte als robatoris violents i amb intimidació, han passat a Catalunya de quatre a nou casos en aquest primer trimestre (125% més), i Riu ha apuntat que tenen informació d’almenys dos casos de l’actuació d’una banda que ha sortit d’un centre penitenciari i ha tornat a delinquir: “Això ens preocupa”.
Ha explicat que aquesta banda és “molt violenta i ataca sense escrúpols els treballadors” i ha considerat necessària una revisió del Codi Penal, ja que de vegades les penes són massa toves amb delinqüents reincidents.
CAUEN ELS ATACS EL 2016
Enfront de les xifres del 2017, en el conjunt del 2016 els atacs es van reduir un 30%, amb 147 atacs al sector, i les pràctiques més habituals són les estafes i furts.
Ha destacat que el sistema d’alerta avançada implementada fa sis anys al costat dels Mossos d’Esquadra ha estat molt útil, ja que permet comunicar als col·legiats les tipologies d’actuació dels delinqüents i alertar de comportaments sospitosos i situacions de risc.
Entre les estafes, la més “comuna” és l’ús de targetes de crèdit fraudulentes, canvis de peces i l’aprofitament de les distraccions, i els atracadors actuen amb maces o armes –de vegades simulades–, encaputxats, i de vegades usen una persona d’esquer per entrar a l’establiment.
BALANÇ ECONÒMIC
Riu ha destacat que el sector va consolidar el 2016 la seva recuperació i va créixer per tercer any consecutiu, incrementant la seva facturació un 4,5% el 2016 respecte a l’any anterior, aconseguint una facturació de 346 milions d’euros.
Ha ressaltat que, a més, aquestes xifres d’augment superen la mitjana espanyola situada en el 3,4% d’increment i que ha acabat “la tendència de caiguda durant la crisi que va causar el tancament de la meitat dels comerços”.
Ha volgut llançar un “missatge optimista” en el tercer any consecutiu de creixement i ha assegurat que aquest sector amb llarga tradició a Catalunya és un sector amb futur basat en la creativitat, innovació i internacionalització i formació dels nous professionals.
La indústria catalana del sector, tant fabricadors com artesans, va créixer un 7% respecte a l’any anterior, i quant a expectatives, la previsió per al 2017 és d’un creixement d’entre el 4 i el 5%.
El vicepresident tercer del Col·legi, Josep Miquel Serret, ha explicat que en el creixement del sector el pes de les compres del turisme s’ha equiparat més al consum local respecte als últims anys.