20.05.2017 - 10:10
El guardó vol distingir la seva obra “emocional i experiencial”
GIRONA, 20 (EUROPA PRESS)
Els arquitectes de l’estudi d’Olot (Girona) RCR, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, rebran aquest dissabte el Premi Pritzker 2017, considerat el Nobel de l’Arquitectura, en una cerimònia que tindrà lloc en el Palau d’Akasaka de Tòquio a les 20.00 hora local.
L’acte transcorrerà a la Casa de Convidats de l’Estat, que és una de les dues residències del Govern del Japó, creada en 1909, i comptarà amb la presència del director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, Quim Torrent, i el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner.
Amb aquest guardó internacional, el jurat vol distingir l’obra “emocional i experiencial” dels professionals, que en les seves creacions uneixen espai i temps i paisatge amb l’arquitectura.
Segons el president de la Fundació Hyatt, Tom Pritzker, el treball dels arquitectes demostra un compromís amb el lloc i les seves narratives que harmonitza materialitat i transparència amb connexions entre l’exterior i l’interior, creant una “arquitectura emocional i experiencial”, ha anunciat l’organització.
Pritzker ha destacat que els tres arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta han estat treballant de forma col·laborativa durant gairebé tres dècades, impactant amb la seva disciplina el seu entorn immediat.
L’estudi ha elaborat desenes de projectes des de la seva creació en 1988, entre els quals destaquen la Casa Margarida a Olot, el pavelló d’accés a la Fageda d’en Jordà en La Garrotxa, la Casa per a un editor a Esplugues de Llobregat (Barcelona).
També la Biblioteca de Sant Antoni – Joan Oliver de Barcelona, la Casa Row a Olot, el Museu Soulages a Rodez (França), el centre d’art ‘La Cuisine’, en Nègrepelisse, i el Grup escolar ‘Ecole du soleil’, en Font Romeu (França).
Segons el president, els treballs de l’estudi RCR, que van d’espais privats a equipaments culturals o educatius, mostren una “profunda integració” amb l’entorn.
Es tracta de la primera vegada en què tres arquitectes guanyen junts aquest premi, considerat el més alt guardó internacional que distingeix a treballs relacionats amb l’arquitectura.
RAFAEL MONEO, EN 1996
A més, és la segona vegada que un arquitecte espanyol guanya aquest premi, després que Rafael Moneo es fes amb aquest guardó en 1996, en el marc de la 39 edició internacional.
L’estudi també va ser distingit en 2015 amb la Medalla d’Or de l’Acadèmia d’Arquitectura de França en reconeixement a la seva trajectòria, així com els seus integrants són Membres d’Honor del Riba, Membres d’Honor de l’Aia, Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2008) i Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2005).
“IDENTITAT UNIVERSAL”
Els professionals locals evoquen la “identitat universal” a través de les seves creacions i l’ús de materials moderns inclosos metalls i plàstics reciclats.
“Ens han demostrat que la unitat del material permet aconseguir una força increïble i una simplicitat en un edifici”, ha remarcat el membre del jurat Glenn Murcutt, que també ha remarcat el nivell poètic dels creadors.