Els acusats de la ‘policia patriòtica’ neguen cap relació amb l’USB amb dades sobre la família Pujol

  • Avui ha començat a l'Audiència de Madrid el primer judici contra la 'policia patriòtica' que actuava durant el mandat de l'ex-ministre d'Interior espanyol Jorge Fernández Díaz

VilaWeb

Redacció

09.06.2020 - 15:33
Actualització: 09.06.2020 - 16:46

L’ex-director adjunt operatiu de la policia espanyola (2012-2016) Eugenio Pino i el seu número dos, l’ex-inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, han negat avui que haguessin tractat amb l‘USB amb dades sobre la família Pujol d’origen dubtós i que va servir perquè la UDEF presentés un informe incriminatori a l’Audiència espanyola.

Pino ha dit que va ser l’ex-cap d’Afers Interns de la policia espanyola, Marcelino Martín-Blas, qui li va mostrar un USB el 2012, però ha insistit que no va saber mai què contenia. Sevillano també ha negat que ni ell ni Pino fessin cap gestió per a fer arribar els arxius a la UDEF, contràriament a allò que ha declarat l’ex-cap de la UDEF, el general Manuel Vázquez López.

Tots dos han testificat a l’Audiència de Madrid en el judici de l’USB sobre l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol contra els integrants de l’anomenada ‘policia patriòtica’, que suposadament va fabricar proves falses per a incriminar rivals polítics del govern de Mariano Rajoy sota la batuta de l’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz. Pino i Díez Sevillano s’enfronten a acusacions d’estafa processal, fals testimoni i revelació de secrets.

Pino i Díaz Sevillano han negat cap responsabilitat en la fabricació de proves contra la família Pujol i han sostingut que tan sols van saber de l’existència de l’USB de manera tangencial. Segons que ha declarat Pino, Martín-Blas li va dir que els documents procedien de l’empresa de detectius Método 3.

L’inspector en cap de la UDEF, José Manuel Álvarez Luna, ha dit que el seu superior, Manuel Vázquez López, li va fer arribar l’USB el 2015 dient-li que procedia d’Eugenio Pino i que havia estat elaborat per Método 3. Segons Álvarez Luna, aquell any 2015 va fer algunes còpies del contingut de l’USB, però no el va tornar a abordar fins el 2017, quan el va trobar en un calaix i el va remetre a un dels grups de la UDEF perquè se’l mirés. Álvarez ha dit que en la mesura que l’arxiu procedia de Pino ‘no van sospitar mai’ que tingués un origen il·lícit i, per tant, la UDEF en va fer l’anàlisi com si treballessin amb documents legítims i el va enviar a l’Audiència espanyola.

Primer judici contra la ‘policia patriòtica’

Aquest és el primer judici contra els integrants de la ‘policia patriòtica’ i se centra en un USB que va ser la base d’un informe de la UDEF que la policia espanyola va presentar al jutge de l’Audiència espanyola José de la Mata, qui investiga l’origen de la fortuna de la família Pujol. L’USB contenia 869 arxius de dades per a acusar l’ex-president de la Generalitat de delictes fiscals i d’emblanquiment de capitals, però De la Mata va sospitar del seu origen, va anul·lar-lo com a prova i va obrir una peça separada per a investigar-ne la procedència abans de derivar la causa a l’Audiència de Madrid.

La fiscalia demana que s’arxivi la investigació argumentant que els acusats no tenen cap relació amb l’USB, mentre que les acusacions particulars de Jordi Pujol Ferrusola i Podem demanen penes de presó. Pujol Ferrusola demana que se’ls condemni a dos anys mig de presó, i Podem, a deu anys de presó. La jutgessa Maria Esteban Meilan ha rebutjat les peticions de nul·litat perquè ‘no és el moment processal oportú’.

Demà són citats a declarar com a testimonis l’ex-comissari José Manuel Villarejo, qui continua en presó preventiva, l’ex-cap d’Afers Interns de la policia espanyola Marcelino Martín-Blas i el fill de l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor