Els actes imprescindibles de la Mercè 2018

  • Us oferim una guia amb els actes més destacats de cultura popular, música, espectacles de carrer...

VilaWeb

Redacció

20.09.2018 - 17:00
Actualització: 20.09.2018 - 18:50

Més de cinc-centes activitats a l’espai públic, quaranta escenaris repartits en sis districtes de la ciutat, més de dues-centes entitats de cultura popular mobilitzades. Aquestes són les xifres de les festes de la Mercè, que es fan a Barcelona aquest cap de setmana i dilluns. En total, seran quatre intensos dies de festa major en què es barregen tradició, música i una oferta molt interessant d’arts de carrer. A més, enguany, la Mercè també ofereix l’oportunitat de conèixer la rica escena cultural de Lisboa, la ciutat convidada d’aquest 2018. Perquè no us perdeu res, hem fet una tria dels actes més destacats:

La festa major arrenca amb cultura popular
Tot i que Barcelona és una ciutat gran i cosmopolita, manté una cultura popular molt rica i activa que també es manifesta per festa major. Ho fa amb diversos actes en què participen gegants i bestiari; amb diades castelleres de primera categoria o amb el correfoc, que és un invent barceloní. Després de la lectura del pregó, a càrrec de l’actriu Letícia Dolera, es farà el toc d’inici. És un dels actes d’imatgeria festiva més màgics de la Mercè, i enguany celebra vint-i-cinc anys, com moltes de les peces que hi participen.

Dissabte, la programació de cultura popular començarà a escalfar motors amb el festival Mercè Dansa –enguany dedicat a Aureli Capmany–, la mostra d’esbarts que comença al palauet Albéniz, i el correfoc, amb tots els seus prolegòmens: el correfoc infantil, la tabalada i l’obertura de les portes de l’infern. El diumenge de festa major es farà la diada castellera històrica de la Mercè, amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Tampoc no us podeu perdre la cercavila que s’organitza amb motiu del centenari del pailebot Santa Eulàlia ni la xambanga de gegants, un dels actes més esbojarrats de la festa major.

El dilluns 24 de setembre, el dia de la Mercè, les activitats de cultura popular s’intensifiquen: hi ha matinades de grallers i trabucaires, el Matí Gegant, el Seguici de la Mercè, els balls protocol·laris de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat, la cavalcada… Al migdia es farà una altra diada castellera: la de les colles locals, en què participen les set colles castelleres que ara mateix té la ciutat. Serà, doncs, un dia molt intens i ple d’actes de cultura popular de primera hora del matí al vespre.

La música, un dels puntals de la Mercè
Un dels grans reclams de les festes de la Mercè és la música: durant quatre dies, hi haurà cent trenta actuacions repartides en catorze escenaris. Tota aquesta oferta es materialitza en concerts d’estils ben diversos: des dels concerts multitudinaris de la Iaia o els Catarres a la platja del Bogatell a les propostes més alternatives aplegades a la plaça de Joan Coromines, passant pels ritmes festius de la Pegatina, l’ska de Dr Calypso, la rumba de Sabor de Gràcia o la tradició de Pep Gimeno, Botifarra, i Miquel Gil. També es podran sentir fados i hi actuaran els incombustibles Celtas Cortos. Si voleu saber més detalls sobre la programació musical, podeu consultar la guia de concerts imprescindibles de la Mercè.

Lisboa, ciutat convidada: una oportunitat única per a conèixer la cultura lisboeta
Ja fa uns quants anys que l’Ajuntament de Barcelona convida una ciutat a participar en la Mercè, i l’escollida d’enguany és Lisboa. Una manera, doncs, de descobrir alguns dels elements més destacats de la cultura de la capital de Portugal. La tradició lisboeta es podrà veure a les escales del palau de la Virreina amb la mostra del tron de Sant Antoni i a les Jornades Internacionals Folklòriques, on participarà el Grupo Etnográfico Danças e Cantares do Minho. Els fados també seran protagonistes, en la veu de Cuca Roseta i Camané, en una vetllada dedicada a aquest estil musical que es farà a l’avinguda de la Catedral.

El Mercè Arts de Carrer proposa un viatge de la tradició a l’avantguarda artística: la Tasca Mòbil, que recrearà la cultura popular lisboeta en forma d’un local a l’aire lliure; el Teatro Dom Roberto, de la companyia de titelles S.A. Marionetas; el muntatge multidisciplinari InSomnio, de Teatro do Mar, que barreja teatre físic, acrobàcia aèria, vídeo i música; la proposta del ballarí i coreògraf Avelino Chantre i l’espectacle M.O.M.E.N.T.U.M. del grup de breakdance Momentum Crew.

Al Barcelona Acció Musical, hi participarà una bona representació de l’escena musical de Lisboa. Es podran sentir estils tan diversos com ara l’electropop de Throes + The Shine, la música lounge de Real Combo Lisbonense, el rap de Capicua, el músic de pop Bruno Pernadas, els ritmes electrònics de Surma i l’estil kuduro del grup Pongo.

Les arts escèniques també participen en la festa major a mb el MAC
Per la Mercè, la dansa, el circ, el teatre de carrer i les noves tecnologies s’apoderen d’alguns espais públics de Barcelona. És el festival Mercè Arts de Carrer, un aparador que aplega companyies vingudes d’arreu i que enguany oferirà més de tres-centes funcions en set espais de Barcelona, entre els quals, el parc de la Ciutadella, el castell de Montjuïc, el parc de la Trinitat, el palauet Albéniz…

Dins la programació d’enguany destaca una mirada especial a les dones amb el projecte ‘Ara dones‘, en què diverses artistes explicaran històries personals molt poderoses: Hanna Moisala exhibirà el seu treball basat en l’art japonès del shibari, la companyia Yur Dance demostrarà que és possible interpretar una coreografia amb cadira de rodes, Aina Lanas presentarà un solo de dansa acompanyada tan sols d’un maniquí i Aïda Colmenero Días mostrarà Ella Poema, un espectacle d’arrels africanes en què la ballarina dibuixa un mapa poètic a partir dels versos d’autores d’arreu.

I en caure la nit, el parc de la Ciutadella esdevindrà un espai màgic i misteriós amb espectacles i produccions que juguen amb la llum. Hi haurà instal·lacions lumíniques plenes de color a la zona Cascada, al Llac i a la zona Museus.

Però la principal novetat d’enguany és un pícnic que es farà la llera del riu Besòs, al barri de Bon Pastor, on s’han programat activitats per a tota la família els dies 22, 23 i 24 de setembre durant tot el dia. Una proposta que combina circ, música, dansa i altres activitats participatives, a més de les instal·lacions firals de la companyia Antigua i Barbuda.

Una festa plena de llum i foc
Des del començament de la festa, amb el videomapatge de l’ajuntament, fins al final de festa, amb el Piromusical, passant pel Festival Pirotècnic, la llum i el foc són elements imprescindibles de les festes de la Mercè.

L’artista visual Fausto Morales, amb la col·laboració de José Vaaliña, han desenvolupat l’espectacle audiovisual Oda des del Cel, que es projectarà a la façana de l’ajuntament. Serà un homenatge a la ciutat de Barcelona per mitjà d’un poema de David Castillo, i escenificarà el lligam entre tecnologia i literatura, dos camps amb què està compromesa la ciutat.

I el final de festa, el Piromusical de la Mercè, tindrà espai per a peces musicals relacionades amb Lisboa, la ciutat convidada, moments per a recordar les efemèrides, també per a recordar la banda sonora del maig del 68, els cinquanta anys del festival de Jazz de Barcelona, els cent anys del naixement de Leonard Bernstein, i el recull de les millors músiques que han passat per la Mercè d’enguany.

 

La Mercè també té bon gust
La festa major de Barcelona s’apunta a la moda de les furgonetes de menjar i en repartirà per diversos punts, sobretot als parcs on es fan actes del Mercè Arts de Carrer. I l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, que obre la porta per celebrar la Mercè, també acollirà una fira de furgoteques en què es podran degustar diverses especialitats, com ara croquetes, creps, xocolata i també cuines de tot el món.

Finalment, la Mercè torna a acollir la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Es fa en un nou emplaçament, al moll de la Marina, però amb l’esperit de sempre: 1.600 metres quadrats destinats a descobrir els millors vins i caves. Hi participen cinquanta-cinc cellers que presenten les dotze denominacions d’origen que hi ha al Principat, onze de vi i una de cava.

 

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor