20.09.2018 - 17:00
|
Actualització: 20.09.2018 - 18:00
Pocs festivals i gairebé cap festa major del país poden presumir de l’oferta musical que ja fa anys que s’ofereix a Barcelona per les festes de la Mercè. De fet, la música és un dels puntals de la programació de la festa, que enguany, amb quatre dies de durada, inclou cent trenta actuacions en directe repartides en catorze escenaris diferents. Evidentment, tota aquesta oferta es materialitza en concerts d’estils ben diversos: de les cites multitudinàries a la platja del Bogatell i a l’avinguda de Maria Cristina als escenaris dedicats a les músiques del món al Moll de la Fusta, passant per les opcions més alternatives, que es concentren a la plaça de Joan Coromines. A més, l’oferta musical d’enguany també té un fort accent portuguès, perquè Lisboa i la seva cultura són les convidades del 2018 a les festes de la Mercè.
Ací en trobareu una tria ordenada per dies:
Divendres 21 de setembre:
Animal. Gerard ‘Goku’ Aledo va néixer a Sant Quirze del Vallès, ha treballat amb unes quantes bandes dedicades a la fusió musical i ha triomfat tot sol, col·laborant amb el productor Ermengol Mayol. Ja heu escoltat ‘La melodia del foc’? A les 21.30 al passeig de Lluís Companys.
Nit de Fados: Cuca Roseta i Camané. Pensar en Lisboa és pensar immediatament en el fado. Per això aquest gènere musical tindrà vetllada pròpia en les festes de la Mercè, gràcies a dues de les veus més interessants d’aquesta escena: la jove cantant Cuca Roseta i Camané, el Sinatra del fado. A les 22.30 i a les 00.15 a l’avinguda de la Catedral.
Ramon Mirabet. Fa uns quants anys, amb prou feines el coneixíem, tot i que ja era popular a França; però un disc editat el 2016 ho va canviar tot. Enguany ha passat pel Festival Cruïlla i acaba de publicar un disc que segur que sona en aquesta Mercè. A les 22.45 al passeig de Lluís Companys.
Orchestra Baobab. És una de les orquestres africanes més icòniques: nascuda el 1970, fusiona ritmes afrocubans, les melodies en crioll portuguès i la rumba congolesa. Arriben a Barcelona per presentar el disc de tribut al cantant senegalès Ndiouga Dieng. A les 23.45 al Moll de la Fusta.
Buhos. El grup de Calafell, dedicat al rock i el mestissatge musical d’ençà del 2005, s’ha convertit en una veu imprescindible del rock a casa nostra. Acaben de publicar La gran vida, amb temes tan explosius com ara ‘Volcans’. A les 0.30 al passeig de Lluís Companys.
Dissabte 22 de setembre:
Halldor Mar. El músic islandès que va venir a Barcelona a estudiar música i es va enamorar del país i de la llengua acaba de publicar el disc Records. A les 21.00 a l’avinguda de Maria Cristina.
Surma. La música electrònica etèria, freda i continguda del primer treball de la portuguesa Débora Umbelino desafia tots els tòpics associats al sud d’Europa. Tot i tenir formació clàssica en contrabaix, la seva música poua en el jazz, el postrock i l’electrònica ambiental. A les 21.00 a la plaça de Joan Coromines.
La Iaia. Després de tres anys de silenci, l’any passat la banda d’Osona va llançar Tornar a ser u, un treball que els components de la formació consideren el més íntim i introspectiu de tots els que han editat fins ara. A les 21.30 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
Dr. Calypso: ronda de trenta anys i comiat. Són uns pioners de l’escena ska al nostre país i tenen una carrera llarga, amb gairebé trenta anys de trajectòria, nou àlbums i un bon reguitzell de col·laboracions amb algunes de les bandes més conegudes del gènere. A les 22.00 al Moll de la Fusta.
Miquel Gil & Pep Gimeno Botifarra. Sempre ve de gust escoltar una actuació conjunta de dos dels noms que més han fet per recuperar la tradició musical del País Valencià. A més, dalt l’escenari es complementen perfectament. A les 22.30 a l’avinguda de la Catedral.
Sanse Sal. Primer passaven per concursos de joves valors, però ara els trobareu en festivals com ara l’Embassa’t de Sabadell o l’Acústica de Figueres, on el públic ja es coneix els seus temes. A les 23.15 a l’avinguda de Maria Cristina.
Love of Lesbian. El grup liderat per Santi Balmes enguany celebra vint anys sobre els escenaris i no s’han volgut perdre les festes de la Mercè, on oferiran un concert per a repassar una discografia plena de cançons brillants i lletres de qualitat literària. A les 23.30 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
Capicua. Si aneu fluixos de rap portuguès, per la Mercè teniu l’oportunitat d’introduir-vos-hi en viu, amb la cantant Ana Matos Fernandes ‘Capicua’. Al punt de mitjanit a la plaça de Joan Coromines.
Obeses. Diuen que són una de les bandes més brillants del firmament del pop-rock en català i ho demostren amb Fills de les estrelles, un disc que aquests dies passegen pels escenaris de tot el país. A les 0.30 a l’avinguda de Maria Cristina.
Fundación Tony Manero. Ja fa dos anys que aquesta formació va complir vint anys de vida dedicats al funk. I, després d’haver-nos fet ballar de valent tots aquests anys, arriben a la maduresa amb Lugares comunes, un disc que no és ni musicalment ni temàticament tan frívol com treballs anteriors. A la 1.30 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
Brian Cross, Uri Farré i Xavi Alfaro. Vetllada dedicada a la música electrònica amb Brian Cross, el discjòquei barceloní que trepitja els millors escenaris del món, i amb Uri Farré i Xavi Alfaro, els conductors d’Europa FM que han punxat als millors festivals del moment. A les 2.15 a l’avinguda de Maria Cristina.
Diumenge 23 de setembre:
Real Combo Lisbonense. Tanqueu els ulls i imagineu-vos que sou en una sala de festes a Lisboa. Som a mitjan segle passat i l’orquestra interpreta música de moda, fados, ritmes del Brasil… Quan obriu els ulls veureu que sou a les festes de la Mercè i que qui hi toca és el Real Combo Lisbonense, un grup de dotze músics amb un repertori de clàssics que recupera l’esperit d’aquelles orquestres. A les 18.00 a l’escenari Apolo (entre el carrer Nou de la Rambla i l’avinguda del Paral·lel).
Ferran Palau. Fa anys que Ferran Palau acumula mèrits per ser considerat una de les veus més importants del pop d’autor de casa nostra: primer, compartint el lideratge, la composició i la veu d’Anímic amb Louise Sansom. Però, del 2012 ençà, quan va publicar L’aigua del rierol, també al capdavant d’un projecte personal cada vegada més sòlid. A les 21.00 a la plaça de Joan Coromines.
Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu. Voleu emocions fortes? No us deixeu escapar aquest concert on s’interpretaran fragments d’òpera ben diversos, de Carmen de Bizet als cors de La Traviata, passant per Wagner. A les 21.00 al Parc Central de Nou Barris.
Doctor Prats. Es van donar a conèixer el 2015 amb Patates amb peix, el 2016 van llançar Aham Sigah i van passar per la Mercè. Enguany tornen a la festa major de Barcelona amb un disc nou sota el braç, Venim de lluny, que confirma la seva defensa originalíssima de la fusió musical. A les 21.00 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
Celtas Cortos. D’ençà que es van fundar, a la dècada de 1980, són un grup clàssic del rock en castellà. Han passat molts anys, però el rock amb accent celta de la banda encara sona amb força en treballs com el nou Energía positiva. A les 22.35 a l’avinguda de Maria Cristina.
Els Catarres. Es van fer famosos l’any 2011 amb ‘Jenifer’, però ja es veia a venir que no serien un grup d’una única cançó. I aquesta evolució es veu en el quart disc, un treball titulat Fins que arribi l’alba, que promet ser més electrònic i ballable que mai. A les 23.00 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
El Kanka. Al cantant malagueny Juan Gómez Canca el coneixen arreu amb el sobrenom de ‘el Kanka’. Fa una barreja especial de rumba, pop i sons llatins que combina amb unes lletres plenes d’ironia i sempre amb un toc de poesia. A les 23.45 al Moll de la Fusta.
Projecte Mut. En el seu disc més nou aquesta formació eivissenca que s’ha fet un nom en l’escena de la música en català ens fa tota una declaració d’intencions: ‘La vida rima’. A les 23.55 a l’avinguda de Maria Cristina.
Mayte Martín. L’any 2008 la cantant va superar el desafiament de posar música als versos del poeta malagueny Manuel Alcántara. L’espectacle, una petita i bellíssima joia poc coneguda, torna ara a l’escenari per la Mercè. A les 0.15 a l’avinguda de la Catedral.
La Pegatina. Aquesta banda multitudinària barreja sense complexos ritmes com la rumba i l’ska. L’últim disc és Ahora o nunca i hi han comptat amb col·laboracions de luxe que van des d’Amaral fins a Macaco i Rozalén. A les 0.50 a l’avinguda de Maria Cristina.
Gertrudis. Es van fer coneguts interpretant una rumba que barrejaven sense complexos amb el reggae, la cúmbia, sons d’arrel mediterrània i, de vegades, la música balcànica. Amb aquesta fórmula magistral els de la Garriga han aconseguit no tan sols sobreviure durant gairebé quinze anys sinó actuar per tot Europa. A la 1.00 a la platja del Bogatell dins el cicle de concerts ‘Mediterràniament’.
Sabor de Gràcia. Aquest grup, tot un mite de la rumba catalana, ret homenatge a un dels grans del gènere: el mestre Peret. Ho han fet en un disc i un espectacle en què han fet reviure els temes més coneguts de Pere Pubill Calaf. A la 1.30 al Moll de la Fusta.
Dilluns 24 de setembre:
Havaneres. Sabeu quin és un dels actes més programats a les festes majors? Les havaneres! I a la Mercè no hi podien pas faltar. Per això es programa una tarda de ritmes mariners amb els grups Port Bo, Neus Mar i Arjau. A les 12.00, les 17.00 i les 19.00 a la plaça Reial.
La Bien Querida. Ana Fernández-Villaverde, la ‘Bien Querida’, és una de les millors compositores de cançons en llengua castellana. Porta com ningú l’herència de la cançó lleugera romàntica al seu terreny de pop sintètic emparentat amb el dels anys 1980. A les 18.45 a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes