07.08.2017 - 15:32
MADRID, 7 (EUROPA PRESS)
L’exalcalde de Sant Sebastían i actual membre de l’Executiva del PSOE, Odón Elorza, ha denunciat aquest dilluns els episodis de violència contra el turisme registrats a Catalunya i Balears, tot i que ha rebutjat equiparar-los a les actuacions de kale borroka o violència de carrer perpetrada al País Basc per part grups propers a la banda terrorista ETA.
En una entrevista en LaSexta, recollida per Europa Press, Elorza ha rebutjat el símil entre les accions del grup juvenil Arran, proper a la CUP, i la violència abertzale, però ha assenyalant que els atacs contra el turisme de masses “no són acceptables en democràcia” i responen a una tàctica de “d’assetjament i pressió per cridar l’atenció de posicions extremistes, com la de la CUP”.
Si bé, ha desvinculat aquests episodis a la violència de carrer abertzale: “kale borroka són un altre tipus d’incidents, un altre tipus de situacions”, ha explicat, “la kale borroka estava connectada amb el terrorisme que assassinava, i en aquesta hi participaven alevins que després anaven a majors”.
“Era un atac a la democràcia i a la llibertat. Era una altra història”, ha assenyalat l’exalcalde donostiarra.
Segons Elorza, la violència de carrer a Euskadi tractava de “legitimar l’acció d’ETA”: “volien justificar l’acció i encoratjar-la amb pintades, amenaces o crema d’autobusos, hi havia una connexió entre la kale borroka i una estratègia d’assetjament cap a una part de la ciutadania”, ha afegit.
SORTU APROFITA LA SETMANA GRAN
Preguntat per la manifestació convocada a Sant Sebastià per part de grups de l’esquerra abertzale contra el turisme massiu, ha assenyalat que Sortu “aprofita” l’estiu per mobilitzar la gent i “deixar-se veure”.
“Agost és una època de poques notícies, i ja sigui amb els presos d’ETA o amb això del turisme, cerquen ser notícia”, ha argumentat Elorza, apuntant que aquestes mobilitzacions no són compartides per gran part de la ciutadania basca.
També ha respost que aquests sectors que es manifesten “en el seu moment”, en relació amb els seus vincles amb ETA, “no estaven preocupats amb què a Euskadi arribés poquíssim turisme”, més enllà dels qui anaven a Donosti per la “gastronomia” o a Bilbao “pel Guggenheim”.
Malgrat que ha negat l’existència d’un turisme de masses al País Basc, Elorza sí considera que la comunitat comença a experimentar certs efectes “de caràcter social” i “algunes incomoditats”.
I més específicament ha assenyalat que hi ha una repercussió en l’encariment del lloguer al centre de Sant Sebastià, si bé entén que l’escenari basc no és comparable al que es viu “a Barcelona, o a Benidorm”.
“Estem gaudint de l’arribada del turisme, cal fer-ho de forma ordenada i amb mesures precautòries perquè el fenomen no es massifiqui i, sobretot, desitgem rebre d’altres persones, tant d’Espanya com de l’estranger”, ha subratllat l’exregidor, recalcant que amb la fi d’ETA fa sis anys, Euskadi gaudeix d’una convivència pacífica que afavoreix el turisme.