22.12.2024 - 21:40
La nit de divendres un metge saudita, fanàtic antiislamista, va irrompre al mercat de Nadal de Magdeburg (Alemanya) i va matar cinc persones. Durant les primeres hores tothom va relacionar aquest atemptat amb el gihadisme, especialment després d’haver-se sabut que l’autor era saudita. Entre els primers a fer la relació, hi havia Elon Musk. L’amo de Tesla, SpaceX, Starlink i X va anar molt lluny en el seu missatge: va exigir la dimissió del canceller Olaf Scholz i va dir que solament Alternativa per Alemanya (AfD), el partit d’extrema dreta furibundament antiislàmic, podria haver previngut un atac com aquell. Quan es va confirmar que l’atacant no era islamista sinó tot el contrari, Musk no va dir res, però X es va omplir de teories conspiratives propagades per l’extrema dreta i ressaltades per la xarxa social.
Aquell mateix dia, Musk havia causat una tempesta política a Alemanya justament per haver donat suport oficialment a AfD, el partit d’extrema dreta que segons els sondatges pot ser segon en les eleccions federals que hi haurà d’ací a unes quantes setmanes. El suport de Musk, en el cas d’Alemanya, serà només simbòlic, o bé posarà X a la seva disposició, perquè la llei prohibeix als estrangers de fer donacions de més de mil euros a un partit polític alemany.
Durant una conferència de premsa a Berlín, Scholz, al costat del primer ministre estonià, Kristen Michal, va respondre a Musk dient que hi havia llibertat d’expressió i que també s’aplicava als multimilionaris: “Però la llibertat d’expressió també significa que es poden dir coses que no són certes i que no són un bon consell polític.”
Cent milions per al partit de Nigel Farage
Dos dies abans, Musk havia anunciat que faria una donació econòmica important al partit britànic euròfob Reform UK. Musk es va fer una fotografia a casa de Donald Trump amb el tresorer del partit de Nigel Farage per anunciar-ho. La quantitat no s’ha fet pública, però The Times diu que són cent milions d’euros, una xifra mai vista al Regne Unit com a donació a un partit. Aquesta quantitat ingent de diners hauria de servir per a professionalitzar Reform UK amb l’ànim de portar-lo al govern de Londres, una fita de què ara és molt lluny.
En qualsevol cas, el govern del primer ministre britànic, Keir Starmer, ha reaccionat a l’anunci i ha demanat a l’organisme supervisor electoral britànic d’aplicar normes més estrictes sobre les donacions polítiques.
La comissió electoral proposa d’establir un límit a les donacions d’empreses, vinculat als beneficis que generen al Regne Unit, segons que ha explicat Vijay Rangarajan, cap de l’organisme, en un comunicat enviat per correu electrònic. Dues recomanacions més són motiu de discussió: aplicar verificacions de l’estil de “coneix el teu donant” i assegurar-se que els diners destinats a associacions no incorporades provinguin de fonts “admissibles”.
Segons la normativa britànica, no hi ha límit en la quantitat que poden recaptar els partits polítics, però no poden acceptar diners de particulars estrangers. Tanmateix, qualsevol empresa registrada i activa al Regne Unit pot fer donacions. Això ha fet pensar sobre la possibilitat que Elon Musk financi el partit Reform UK mitjançant la xarxa social X.
La comissió electoral vol canviar la normativa perquè les empreses no puguin donar més de la quantitat que han guanyat al país. Els partidaris d’aquesta proposta argumenten que una donació de prop de cent milions, com es creu que pot ser, infringiria l’esperit de les normes i explotaria un buit legal que no s’havia concebut mai amb aquesta finalitat. Segons l’últim informe financer presentat a Companies House, Twitter UK, empresa propietat de Musk, va registrar uns beneficis bruts de 8,6 milions de lliures el 2022.
“És fonamental que els votants del Regne Unit confiïn en el finançament del nostre sistema polític; per això, cal que sàpiguen com es financen els partits i campanyes, i com es gasten aquests diners durant les eleccions. El sistema necessita un enfortiment, i del 2013 ençà que demanem canvis en la legislació per a protegir el sistema electoral de possibles interferències estrangeres”, va dir Rangarajan.
El precedent de Donald Trump
Per a Musk, el projecte de transformar la política britànica amb els seus diners no és il·lusori vist què ha fet amb Donald Trump. Els càlculs són que Musk va donar 260 milions d’euros a la campanya del pròxim president dels Estats Units. Això el situa no solament com el donant més important d’aquesta campanya, sinó també com el donant més important de la història dels Estats Units. Per valorar adequadament la xifra, tan sols cal mirar qui són els altres megadonants i quants diners han donat. La vídua del magnat dels casinos Sheldon Adelson ha donat 100 milions i Timothy Mellon, hereu de la fortuna bancària Mellon, hi ha contribuït amb 125. Musk tot sol ha donat més diners que Adelson i Mellon plegats.
En realitat, la cosa ve de lluny. El viratge de Musk cap a posicions d’extrema dreta i l’ús de la seva fortuna immensa –ha estat declarat l’home més ric de la història de la humanitat– per a finançar l’extrema dreta mundial és documentat d’ençà del 2022. Aquell any va pagar cinquanta milions de dòlars a un grup anomenat Citizens for Sanity perquè fes campanyes publicitàries antiimmigració i antifeministes. Al començament de la campanya presidencial als Estats Units també va donar deu milions de dòlars al governador de Florida, el republicà Ron DeSantis.
Ara Elon Musk, en vista del seu comportament de la setmana passada, sembla que ha fixat la mirada a Europa. Ja mantenia unes relacions excel·lents amb l’extrema dreta italiana i neerlandesa, però ara sembla que ja no és una qüestió de bones paraules o de posar la xarxa X al servei d’aquests grups. Omplint-los de diners pretén de desestabilitzar la Unió Europea i augmentar la seva influència mundial, ara que serà la mà dreta de Donald Trump o, tal com l’ha qualificat The Washington Post, el copresident no elegit dels Estats Units.