Ella es diu Anaïs, i el riu, Siurana

  • "Quan les persones et tenen nom i els paisatges també, quan no són siluetes repetides ni estampes de postal sinó gest i batec concretíssims, sents que les coses que els passen et concerneixen directament"

Núria Cadenes
03.03.2021 - 21:50
Actualització: 03.03.2021 - 22:49
VilaWeb

Al Priorat són gent ferrenya. Són gent de moltes menes, com a tot arreu, però també ferrenya. Gent de somriure agusat de llicorella. Gent de carreteres amb revolts i revolts i lluny del món i tan a prop. Tot el pes que saben que no tenen per la quantitat que atorga la demografia, el creen de personalíssima humanitat. Directa, contradictòria, rebeca, acollidora, susceptible, foteta. I ferrenya, sí.

L’Anaïs Estrems és de Poboleda. Es considera néta de la fil·loxera perquè la plaga va mig buidar la comarca i ella en va néixer fora i de fa cosa de deu anys hi va tornar. Que s’enyorava. Que una vida nova. El que fos. Hi fa de remeiera, passió i ofici, i és un goig gran sentir-la parlar de la menta de riu i de la cua de cavall i de les fulles de vern i de l’herba blenera i de les ortigues també.

Vaig tenir la sort de seguir-li passes i paraules durant les hores que un grup d’escriptors vam passar a Poboleda, a la insòlita i fantastiquíssima trobada que ordeix el Centre Quim Soler, la literatura i el vi. “Priorat en persona”, se’n diu: quatre dies per a entrar a la comarca del bracet dels adalils, gent del Priorat que durant un vespre, un matí, segons es treni, fan d’això, precisament, de guia que coneix el terreny i en mostra la seva part, un tros d’història, una evocació, una cova, una muntanya, un riu. I després els escriptors ens hi tornem i, col·lectivament (col·lectivament! Els escriptors!), anem confegint un diccionari literari i un mosaic de retrats que s’apleguen en aquesta web.

I és ben cert que quan les persones et tenen nom i els paisatges també, quan no són siluetes repetides ni estampes de postal sinó gest i batec concretíssims, sents que les coses que els passen et concerneixen directament. Per això, quan va arribar notícia que havien encausat l’Anaïs va ser un estremiment i una indignació. Per això i perquè l’acusen de defensar el riu. I perquè és gràcies a ella que vam conèixer aquest patiment de dècades, aquest relat d’espoliació, d’aigua que hi era i ara ja no.

La història és brutal. I el silenci, sobretot. Aquesta blana, intolerable indiferència.

El riu Siurana, esquitxat encara d’antics molins, neix a les muntanyes de Prades i, abans de desembocar a l’Ebre, travessa el Priorat i li dóna vida. Aquesta hauria de ser la història, posem per cas, si la condenséssim en resposta per a un treball d’escola. Però resulta que al Siurana li passen algunes coses més. Tenebroses desaparicions. Usos estranys. Transformacions no desitjades. I és que durant llargues temporades, mesos, el riu queda reduït a riera. Eixut. Toll d’aigua estancada. La piscina natural on l’Anaïs es banyava de menuda amb els amics, festa i salts per salvar-se de la xardor de l’estiu, ara és una banyera espessa de verdet.

Perquè el fet és que el riu hi era. Per a l’esbarjo i per als molins i per a les riberes esplèndides i per a tot, hi era. I no tenia la intermitència que ara li volen atribuir. No era estacional com estableixen per interès. Al Priorat ho saben i en tenen memòria i proves.

Si passegeu vora el llit del Siurana i no el coneixeu i el preneu pel que no és, potser hi trobareu, a prop, senyals que us alerten de l’anomalia. Pintades. Pancartes. Avisos explícits del què i del no callarem: “Ens roben l’aigua del Priorat”.

Perquè és això, que fan: el transvasament d’aigua d’una conca a una altra. Encara que sobre el paper no pugui ser. Encara que la directiva marc de l’aigua i que això i allò. Hi ha un pantà que tanca l’aigua del riu. I d’allà passa a un altre embassament, el de Riudecanyes, al Baix Camp, per fer-la arribar fins a la Costa Daurada. Qui té la clau de pas de l’aigua del riu Siurana, qui obre i tanca comportes i decideix si hi ha un fil de corrent o queda sec és l’anomenada comunitat de regants de Riudecanyes. Des del Priorat, i des d’associacions ecologistes, li reclamen que aclareixi quins usos es donen a l’aigua que es treu del Siurana. Concretament. Realment. És a dir, que si hi ha autorització per a emprar-la per al sector agrícola, quins cultius justifiquen l’espoliació. Perquè podria ser, posem per cas, que l’aigua del Siurana anés a morir a usos industrials o residencials. Cosa que no contempla la concessió i que la faria anar pel pedregar.

Fa molt de temps que des del Priorat es crida l’atenció sobre aquesta injustícia. I que es proposen solucions. I que es fan accions de reivindicació i visibilització. L’any 2017, un grup d’activistes de la Plataforma Volem lo Riu Siurana Viu van “alliberar-lo” durant unes hores: amb uns plafons de fusta a l’assut del Molí dels Aubins, van fer que part de l’aigua tornés al riu en comptes de desviar-se cap al pantà de Riudecanyes. L’any 2018, l’acció simbòlica es va fer amb palanganes. I per això, explica la Plataforma, per unes fustes i unes palanganes, l’Anaïs Estrems i l’Andreu Escolà, que és membre del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), hauran d’anar al jutjat el 17 de març com a investigats.

I expliquen més coses, també: que si la intenció de la denúncia era fer-los desistir del seu propòsit de defensa de l’aigua i la terra i la gent, ha aconseguit l’efecte contrari; que continuen reclamant vida per al riu i protegint “la llibertat de les persones que han fet un pas per a aconseguir-ho”. Com que no tenen diners, i els en fan falta, han endegat una campanya de recollida de fons. Una campanya preciosa, així com ho és aquesta terra i la gent que la fa: que qui ho vulgui hi pot fer donatius i que, com que no poden donar recompenses a tothom que hi col·labori però volen que tothom tingui la possibilitat de rebre’n una, sortejaran premis entre els participants. La llista de recompenses és llarga. Diversa. Fantàstica. Des d’una estada a la casa rural Perxe del Molar fins a una palma artesanal, un curs de pa de xeixa, un lot de vi, o de llibres, cinc litres d’oli. Continua i creix. Aquí la teniu per si hi voleu clicar. Són premis oferts per entitats i particulars i empreses de la comarca. Cadascú segons les seves aptituds i possibilitats. I tot, a la manera d’allà, que és aquí.

Amb aquest bell orgull, i amb aquesta seva força sempre, el Priorat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor