07.04.2016 - 02:00
Què passaria si tinguéssim l’oportunitat de fer un salt enrere i entrar dins l’ànima de la persona que érem quan teníem 30 anys? Quina opinió tindria el nostre jo del present, el jo madur, d’aquell altre jo del passat? Nosaltres, els hereus de les seves decisions; el reconeixeríem, el comprendríem?
Aquest íntim exercici de retrospecció el duu a terme Antoni Munné-Jordà, historiador de l’art, escriptor, corrector i redactor de la revista Serra d’Or; el resultat és ‘Ell i l’altre. Dietari d’anada i tornada’, una obra especial que Pagès Editors ha triat per publicar com a número 100 de la col·lecció Proses.
Un dietari redactat entre el 1977 i el 1979 és la font primària amb què l’autor, com un historiador que reconstrueix un període del passat, es retroba amb un dels seus altres i reviu, amb la mirada de la maduresa, sentiments i emocions que el temps havia desbravat. Amb l’avantatge de viure el present, i per tant, sabedor del resultat de les accions de l’altre, observa les inquietuds i els anhels passats amb certa sorna i distància. L’home madur en què s’ha convertit no pot evitar interactuar amb aquell jove –al qual tracta en tercera persona– i l’interromp en la seva narració per matisar-lo, desmarcar-se d’alguna opinió, o fins i tot criticar-lo, i és que ell no es reconeix sovint en aquell altre que titlla de ganàpia i pretensiós.
(Podeu continuar llegint aquest article de Núvol ací)