24.03.2018 - 15:28
|
Actualització: 24.03.2018 - 21:19
L’economista Elisenda Paluzie ha estat elegida nova presidenta de l’ANC durant el secretariat constituent que s’ha celebrat avui a Sant Cugat del Vallès. Així ho han decidit els 72 dels 77 membres que conformen el Secretariat Nacional de l’entitat sobiranista.
En la seva primera intervenció als mitjans després de l’elecció, la professora ha assegurat que la nova cúpula de l’Assemblea treballarà ‘sense descans per fer efectiva la República catalana’. Ha mostrat el seu ‘recolzament incondicional’ als presos polítics i exiliats i ha denunciat els atacs de l’estat espanyol ‘autoritari i venjatiu que té per objectiu humiliar i venjar-se perquè l’1 d’octubre aquest poble els va donar una lliçó’.
A banda de la presidència de Paluzie, Pep Cruanyes en serà el vice-president, Montserrat Rossell la secretària, i Joaquim Arnau el tresorer.
David Minoves i Adrià Alsina, tercer i sisè candidats més votats a les eleccions al secretariat nacional de l’ANC, van decidir de renunciar a presidir l’entitat després dels resultats electorals de fa una setmana.
El cap de setmana passat, Paluzie va obtenir una victòria aclaparadora amb 5.062 vots, gairebé dos mil més que el segon candidat més votat, Joan Canadell, cofundador del Cercle Català de Negocis. David Minoves, David Fernàndez i Adrià Alsina, que, a diferència de Paluzie, sí que s’havien postulat obertament a ser presidents, van obtenir molts menys suports.
Fer efectiva la República en la ‘pròxima finestra’
Els candidats a formar part del secretariat nacional seguien dos corrents molt clars –implementar la República o prioritzar l’eixamplament de la base–, però Paluzie mai no es va posicionar en cap bàndol. En una entrevista a VilaWeb després de les eleccions, l’economista defensava que ara l’ANC havia de treballar per fer efectiva la República catalana declarada el 27 d’octubre i que no es va defensar: ‘L’ANC ha de treballar per estar tan preparats com sigui possible quan s’obri una altra finestra d’oportunitat. La pròxima que s’obri caldrà aprofitar-la bé. No sabem quan serà, ara és difícil de preveure-ho.’
També opta per desmarcar-se més dels partits polítics i recuperar la veu pròpia de l’entitat, que els darrers mesos ha perdut lideratge en detriment dels partits polítics: ‘L’Assemblea ha de parlar clar si veu que els partits s’allunyen de l’objectiu comú de la independència. I és cert que des del 21 de desembre passen coses amb les quals no ens reconeixem. Hem d’exigir que es recuperi el camí cap a la independència.’