09.08.2024 - 14:03
|
Actualització: 09.08.2024 - 17:56
L’operació dels Mossos d’Esquadra d’ahir per a detenir el president Carles Puigdemont ha deixat el cos en un punt delicat, amb la pressió afegida del jutge Pablo Llarena, que reclama explicacions. L’operació va fracassar i això ha causat un terrabastall. Dins els Mossos, entre els agents, però també en la direcció política i policíaca, que avui mateix ha comparegut per explicar què va fallar. Ha estat en una conferència de premsa molt llarga, en què s’ha fet servir un to inusual, més aviat ressentit, i en què s’ha fet evident el malestar pel paper de Puigdemont.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent; i el director general de la policia, Pere Ferrer; han defensat fermament la feina de la policia, però tots tres també han criticat amb duresa l’actuació d’ahir del president Carles Puigdemont, que va participar en un acte a Arc de Triomf i poc després se’n va anar sense haver estat detingut. Els Mossos continuen cercant el president Puigdemont i no descarten, ara per ara, que continuï a Barcelona o a Catalunya.
Elena considera que Puigdemont va tenir un “comportament impropi” de la màxima autoritat del país. “Per a això, no hi estava preparat ningú en aquest país”, ha dit. També considera que ha menystingut l’independentisme: “Què carai suma, el que va fer ahir? Una treta? Que sé fer un engany? Estem millor que ahir? Hem sumat més? Hi ha més confiances?”
Sallent s’ha queixat que autoritats del país i diputats, com ara el president del parlament, Josep Rull, formessin part de la massa de gent que va protegir el president Puigdemont fins a l’arribada a Arc de Triomf. A parer seu, són càrrecs públics i electes que tenen una responsabilitat en les institucions del país i que ahir van actuar “amb la voluntat de dificultar la intervenció dels Mossos d’Esquadra”.
Segons Sallent, els anuncis públics d’ahir dels convocants tenien per objectiu fer de la policia catalana un element que comprometés la suspensió del ple d’investidura, i considera que el president Puigdemont no va tenir en cap moment la intenció d’assistir-hi. A parer seu, Puigdemont va demostrar manca de lleialtat cap al cos dels Mossos, i l’ha comparat amb Jimmy Jump, que fa uns quants anys es va fer famós esquivant controls de seguretat i entrant en actes multitudinaris, com ara partits de futbol.
Ferrer ha dit que la jornada d’ahir va ser un envit complex i que els Mossos ara són en una situació que no es mereixen. “Situar la policia com a responsables, per excés o defecte, dels problemes polítics no resolts, és un mal negoci per a la policia, per al país, un mal negoci per a Catalunya”, ha dit.
Elena: “Hi va haver la intenció de dinamitar el ple d’investidura”
El conseller Elena ha dit: “Ahir hi va haver la intenció de dinamitar el ple d’investidura, de tapar-lo, amb una campanya de mitjans, de xarxes, amb atacs injustos, falsos, sobre desproporcions en l’operatiu policial.” A parer seu, també hi va haver l’objectiu d’atacar l’actual govern d’ERC i diu que Puigdemont tenia la intenció de situar-los com a adversaris. “Això és un error polític estratosfèric. Això no és liderar, això no és contribuir, i això no és tenir mentalitat d’estat”, ha afegit. “Per col·locar-lo fora del front de l’independentisme [referint-se a ERC], per fer-lo còmplice i situar-lo en el lloc de l’espanyolisme. Tot perquè no agrada el que ha decidit l’organització política de fer en aquest ple d’investidura”, ha afegit el conseller.
Elena ha aprofitat l’avinentesa per demanar als responsables polítics que treguin els Mossos d’Esquadra del debat polític. I també ha parlat sobre l’aplicació de la llei d’amnistia. A parer seu, les ordres de detenció haurien de decaure. Elena ha justificat l’intent de detenció dient que els Mossos tenen una dimensió judicial i, per tant, havien de complir les ordres dels jutges i els tribunals.
La detenció va fracassar
L’operació policíaca d’ahir tenia tres objectius: garantir el ple funcionament de la investidura, garantir la seguretat en l’exterior del part de Ciutadella, on hi havia convocades dues concentracions, i efectuar la detenció del president Puigdemont. Segons Sallent, els dos primers es van complir, però el darrer va fracassar. “Hem de fer una anàlisi interna i rendiment de comptes”, ha reconegut. I ha afegit: “Va ser un dia difícil, va acabar com nosaltres no volíem.” A més, ha reconegut que no saben com va arribar a Catalunya Puigdemont.
El president Puigdemont va fer una intervenció breu a l’Arc de Triomf. Poc després, va desaparèixer entre el doble plafó de l’escenari, acompanyat del secretari general de Junts, Jordi Turull, i el seu advocat, Gonzalo Boye. Sallent ha sostingut que al darrere de l’escenari hi havia agents de la comissaria general d’informació, que van provar d’aproximar-s’hi, però la multitud ho va impedir. Segons Sallent, Turull i Puigdemont es van posar un barret de palla i poc després se’n van anar amb un vehicle de color blanc. Agents dels mossos van emprendre una persecució a peu, però en van perdre el rastre.
Segons Sallent, el desenvolupament dels fets i les circumstàncies no van ajudar a detenir el president. El dispositiu havia estat dissenyat per detenir-lo a prop del parc de la Ciutadella, on hi havia els recursos per a traslladar-lo a la Ciutat de la Justícia i, si hagués calgut, al Tribunal Suprem (TS) espanyol. Sallent ha negat que la policia hagués negociat la detenció de Puigdemont amb el seu entorn, tal com es va dir ahir. I també ha dit que la policia catalana va col·laborar, per mitjà dels canals habituals, amb la Guàrdia Civil i la policia espanyola, fent traspàs d’informació sobre el vehicle amb què se’n va anar, per exemple, però no els consta que hi hagués hagut cap actuació dels cossos de seguretat espanyols.
Com que no van aconseguir de detenir-lo a prop del parlament, la prefectura va decidir d’activar l’operació Gàbia, tancant les sortides de Barcelona i de més altres punts del Principat, com ara la Jonquera, i inspeccionant els vehicles per cercar el president. El desplegament es va tancar sense èxit: la policia no va localitzar ni detenir el president Puigdemont. L’operació va col·lapsar un bon grapat de carreteres i va causar llargues cues quilomètriques. “Lamentem els perjudicis a la ciutadania. Som conscients que les decisions operatives van generar molèsties i incomoditat. Empatitzem amb ells, lamentem aquestes molèsties, però creiem que s’adequava a l’alarma social.”
Dos mossos investigats, però n’hi pot haver més
Ahir la policia va detenir dos agents dels Mossos acusats d’haver ajudat el president a anar-se’n. Tots dos han estat posats en llibertat provisional. Van presentar una sol·licitud d’habeas corpus, però la jutgessa la va desestimar. Sallent ha dit que la investigació continua oberta i no descarten que hi hagi més detencions o investigacions de més agents o personalitats.
“Més enllà de les responsabilitats penals, condemno i deixo clar que aquest és un acte reprovable i inacceptable. No mereixen vestir el nostre uniforme. Van dificultar la nostra actuació”, ha dit Sallent.
La pressió del jutge Llarena
En aquest episodi de tensió al Departament d’Interior i als Mossos d’Esquadra s’hi ha d’afegir la pressió del jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena –instructor de la causa contra el procés–, que ja s’ha afanyat a reclamar explicacions a la policia catalana i al Ministeri d’Interior espanyol per la desaparició del president Puigdemont.
En dues providències, el magistrat demana a cada organisme un informe sobre la planificació de l’operació policíaca i “els elements que van determinar el seu fracàs del punt de vista tècnic i policíac”.
Malestar dels agents
L’operació d’ahir ha causat malestar en el si dels Mossos d’Esquadra. El sindicat SAP-FEPOL, el majoritari del cos, va reclamar ahir explicacions als dirigents polítics i policíacs per l’operació Gàbia. “Més enllà del ridícul que podria semblar que estem fent, no volem caure en conclusions extretes a corre-cuita i, per tant, volem deixar que els nostres màxims dirigents (polítics i policials) donin les explicacions que considerin oportunes”, deia el sindicat en un comunicat. Preguntat per això, Sallent ha negat que la policia hagi fet el ridícul.
La Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL), que agrupa nou sindicats policíacs i quinze mil afiliats, també es va queixar per manca de previsió i per una sensació d’improvisació constant en l’operació d’ahir, amb canvis constants en les decisions operatives que van motivar el tancament de Barcelona “amb les consegüents molèsties generades a la ciutadania i la mobilització innecessària d’efectius”.