L’espanyolisme ultra arrasa a Madrid i deixa el PSOE enfonsat

  • El terratrèmol de Madrid pot tenir rèpliques a tot l'estat espanyol · La dreta comença a preparar l'assalt a la Moncloa

VilaWeb

Redacció

05.05.2021 - 01:50
Actualització: 05.05.2021 - 07:56

La dreta ultraespanyolista ha estat la gran guanyadora de les eleccions anticipades a la comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP, ha obtingut un triomf rotund i serà investida probablement d’ací a poques setmanes amb els vots de Vox. Rocío Monasterio, candidata de l’extrema dreta, ha obert la mà a Ayuso per governar Madrid els anys vinents.

El PP s’ha imposat amb seixanta-cinc diputats, a quatre de la majoria absoluta, i ha absorbit Ciutadans, que desapareix de l’Assemblea de Madrid. El fracàs d’Edmundo Bal deixa tocat el lideratge d’Inés Arrimadas, qüestionat de fa mesos, i pot obrir una nova fuita de militants i càrrecs. “No és un mal resultat per a Ciutadans, és un mal resultat per als madrilenys i per als espanyols”, ha dit Bal, que ha promès que la seva formació continuaria treballant. Per una altra banda, Vox obté dos diputats més, d’onze a tretze, i tindrà la clau de la governabilitat.

L’error i la gran derrota del PSOE

L’altre gran derrotat de la nit és Pedro Sánchez. El president espanyol va voler fer una campanya en clau espanyola i el PSOE hi ha perdut bous i esquelles. El candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha obtingut el pitjor resultat històric del PSOE a Madrid, i ha estat superat per Més Madrid en nombre de vots, tot i que han quedat empatats amb 24 escons. Mónica García fa créixer Més Madrid i serà la cap de l’oposició, alhora que Gabilondo deixarà pas a un nou lideratge dels socialistes a la comunitat.

Sánchez va implicar-se a fons en el primer tram de la campanya madrilenya amb un cara a cara amb Ayuso, confrontant dues maneres de gestionar la pandèmia. No obstant això, els sondatges van fer-lo recular i amb el pas dels dies va deixar més protagonisme a Gabilondo. A més, l’error de càlcul de pactar amb Ciutadans la moció de censura a Múrcia, que va acabar en no res, fou el desencadenant de la convocatòria electoral a Madrid. Ayuso va témer la mateixa jugada a Madrid, tot i que compartia govern amb Ciutadans, i va convocar unes eleccions que l’han ajudat a doblar la representació del PP i consolidar el seu lideratge.

L’adeu de Pablo Iglesias

El dirigent d’Unides Podem ha anunciat que plega de la política institucional i tots els càrrecs. Pablo Iglesias va deixar la vice-presidència del govern espanyol per reactivar el seu partit a Madrid, en un moment en què els sondatges indicaven que Podem podia desaparèixer com Ciutadans, perquè no assolia el mínim del 5% de vots necessaris per a entrar a l’assemblea. Iglesias ha pogut millorar el resultat del 2019, amb deu diputats, tres més que fa dos anys.

Iglesias ha dit que es considera una figura política que no contribueix a fer créixer Unides Podem. “M’han convertit en un cap de turc”, ha lamentat. “Estic orgullós d’haver liderat un projecte polític que ha canviat la història del nostre país, i d’haver portat de nou les nostres idees, excloses durant vuitanta anys, al consell de ministres”, ha declarat.

Set anys després, Iglesias deixa un partit que ha tingut alts i baixos, però que s’ha erigit en l’alternativa d’esquerres al PSOE. Podem ha tingut dificultats per a consolidar-se de manera homogènia a tot l’estat espanyol i s’ha ressentit molt de l’escissió d’Íñigo Errejón, que va fundar Més Madrid i Més País i ha debilitat Unides Podem, especialment a la capital espanyola. Tanmateix, Iglesias ha reivindicat haver fet arribar el seu partit a la Moncloa, i ha entronitzat Yolanda Díaz com a successora.

L’assalt de la Moncloa

El PP ha celebrat el triomf al balcó de la seu del carrer de Génova, amb centenars de militants onejant banderes amb el logotip del partit. Ayuso ha comparegut acompanyada de Pablo Casado, president del PP, José Luis Martínez Almeida, batlle de Madrid, i més càrrecs de la cúpula. Casado, eufòric, ha dit que Madrid ha fet una moció de censura al “sanchisme” i als pactes amb l’independentisme català i basc, i ha proclamat que la dreta espanyola pot derrotar Pedro Sánchez a les eleccions espanyoles vinents.

Ayuso ha insistit en el seu missatge de “llibertat” i ha dit que aquesta victòria és un punt d’inflexió en la política espanyola. Així mateix, ha advertit Sánchez que té els “dies comptats” a la Moncloa. Els dirigents del PP han insistit en el missatge de la “reunificació del centre-dreta”, en referència a l’agrupació dels vots de Ciutadans sota el paraigua del PP.

La victòria a Madrid és un bàlsam per a Casado després del resultat ridícul del PP a Catalunya i al País Basc, on va imposar el seu candidat. El president del PP provarà de derrotar Sánchez a les pròximes eleccions espanyoles, reforçat amb aquest triomf a Madrid, i mirarà d’aprofitar la desfeta de Ciutadans per absorbir-ne les restes i catapultar-se arreu de l’estat espanyol, amb el suport de l’extrema dreta. El terratrèmol de Madrid obre una nova etapa a la política espanyola.

El dirigent de l’extrema dreta, Santiago Abascal, ha celebrat la derrota del “front popular” a Madrid. “Vox s’ha assentat a tot el territori nacional [espanyol], va obtenint cada vegada més bons resultats, s’ha consolidat a totes les regions, del País Basc a Andalusia, de Catalunya –amb un extraordinari resultat– a Madrid”, ha dit Abascal. “Vox encara el canvi de cicle polític sortint a totes cap a les eleccions generals, vol guanyar i ser la primera força del país”, ha reblat.

Participació molt alta

La participació en aquestes eleccions ha estat del 76%, dotze punts més que el 2019. L’esquerra confiava que una mobilització gran del seu electorat permetés de destronar el PP després de gairebé trenta anys ininterromputs, però l’augment de la participació no li ha servit pas per a millorar el resultat en conjunt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor