Eleccions espanyoles: per qualsevol mitjà necessari

  • «L'independentisme ha de sospesar de manera molt freda i racional de participar en les eleccions pensant només si és capaç de paralitzar les institucions espanyoles»

Vicent Partal
17.02.2019 - 21:50
Actualització: 18.02.2019 - 01:10
VilaWeb

Les mans brutes és una obra de teatre de Jean-Paul Sartre, traduïda al català fa molts anys ni més ni menys que per Manuel de Pedrolo. El text relata la història fictícia de l’assassinat d’un polític pels seus companys. Hi ha una frase (acte 5, escena 3) on podem llegir: ‘No és negant-nos a mentir que abolirem les mentides, és eradicant les classes [socials] per qualsevol mitjà necessari.’

La frase va ser adaptada pel dirigent afroamericà Malcolm X, un dels pensadors més originals del segle XX, que la va fer servir en el famós discurs del 28 de juny de 1964 davant l’organització de la Unitat Afroamericana. Malcolm X, assassinat poc després, hi va dir: ‘Declare el nostre dret a ser un home en aquesta terra, un ésser humà, a ser respectat com a ésser humà, a tenir els drets d’un ésser humà en aquesta societat, en aquest planeta i avui, i aquest és un desig que intentaré fer efectiu per qualsevol mitjà necessari.’

En aquell moment la frase va ser manipulada perquè alguns la van voler descriure com una apologia de la lluita armada. Tanmateix, el qualificatiu ‘necessari’ era i és ben explícit. A diferència d’aquella idea segons la qual el fi justifica els mitjans, Sartre i Malcolm X ens varen explicar que en el combat per la llibertat cap mitjà no ha de ser rebutjat d’entrada, però que l’ús de l’un o de l’altre ha de dependre tan sols de l’oportunitat —si és necessari. I és d’aquest punt de vista que pense que cal analitzar la convocatòria de les eleccions espanyoles del 28 d’abril.

A l’independentisme se li obren opcions ben diverses. No participar-hi ha estat, per exemple, la norma habitual de la CUP. I ara s’hi afegeix també gent que es demana, lícitament, com després de proclamar una república independent podem ni tan sols pensar a anar a Madrid…

A l’altra banda exacta de la CUP hi ha l’actitud habitual fins ara de Convergència i Unió i més recentment també d’Esquerra Republicana, que consisteix a ser a Madrid per a funcionar com a partit balança, subsidiari però influent. Decidint amb els seus vots qui s’instal·la a la Moncloa i ajudant-lo a governar. CiU ha fet això tota la vida, amb el PSOE i amb el PP, i quan no ho va fer CiU ho va fer ERC, especialment en època de Zapatero.

Però hi ha una tercera via. Inaugurada de poc. És la de fer servir els vots per a blocar la política espanyola i fer-la, doncs, ostatge de la resolució del procés d’independència català. L’actuació recent tant d’ERC com del PDECat ha anat en aquesta línia, tot i que cal remarcar que ha estat sota una intensa pressió popular. Tots dos partits primer varen ser decisius per a desposseir del poder Mariano Rajoy i ara han fet plegar Pedro Sánchez, de manera que han encaminat l’estat espanyol a les eleccions més excepcionals i difícils de preveure de la seua història.

I això no ha passat de cap manera desapercebut. Ahir mateix els principals diaris dels Estats Units publicaven un article d’Associated Press, datat a Barcelona i titulat de manera inequívoca ‘La crisi catalana amenaça de fer ingovernable Espanya?’. Sota una gran fotografia de la Gran Via plena de manifestants, Joseph Wilson escrivia: ‘Per segona vegada en menys d’un any, els diputats catalans han fet el paper d’assassins del rei i els seus vots al parlament de Madrid han estat l’impuls decisiu per a enderrocar dos governs consecutius.’

El periodista entrevistava, entre més, Eduard Pujol, que li deia: ‘No es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya.’ I Elsa Artadi que afirmava: ‘Espanya serà ingovernable mentre no encare el problema català.’ Joan Tardà reblava el clau responent al periodista americà que després de les eleccions ‘serem on érem la setmana passada, en la necessitat de negociar’.

Les emocions són fortes, oimés enmig del judici. Però crec que l’independentisme ha de sospesar de manera molt freda i racional de participar en les eleccions pensant només si és capaç de paralitzar les institucions espanyoles. I si això pot ser una palanca per a forçar Europa a intervenir en la cerca d’una solució per a l’autodeterminació de Catalunya, que Espanya tota sola no vol encarar.

Perquè les xifres ja són ben clares i podrien tornar-se alarmants. En l’espai d’una legislatura Espanya haurà fet tres eleccions i es podria trobar obligada fàcilment a fer-ne quatre. A banda que haurà vist, de moment, com per primera vegada en la història del seu parlament un candidat a la investidura és derrotat, com per primera vegada en la història del seu parlament triomfa una moció de censura contra el primer ministre i com, per primera vegada en la història del seu parlament també, un pressupost no és aprovat.

Per qualsevol mitjà necessari, doncs. Que els partits s’ho pensen i decidesquen com és millor de fer-ho i si creuen que és millor fer-ho. I si finalment hi van que ho executen fredament. Sense sentimentalisme de cap mena. I sense prometre’ns res més que el no a tot, amb la ratlla posada sempre en la fi de la repressió i en l’exigència del dret d’autodeterminació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor