20.09.2023 - 19:48
|
Actualització: 20.09.2023 - 22:48
La candidatura Va d’Empresa de Josep Santacreu s’ha imposat a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona amb 26 representants, quedant-se’n a un dels 27 que marquen la majoria absoluta. Es tracta d’un resultat que dificulta molt la revalidació del mandat d’Eines de País, que n’ha obtingut 21 i ara haurà de cercar aliances amb els 6 representants independents per a bastir una majoria de govern alternativa.
Els resultats, segons que ha explicat el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, són provisionals i romanen subjectes a confirmació per part de la Junta Electoral Central, previsiblement en la reunió que s’ha de dur a terme abans del 2 d’octubre.
La participació, lluny dels màxims del 2019
Als comicis han votat 13.713 electors, un 2,80% del cens, lluny del màxim històric d’un 4,55% registrat el 2019. Aleshores, l’alta participació electoral va ser assenyalada com un dels factors clau en la victòria d’Eines de País. La candidatura independentista s’havia posat com a objectiu assolir un 9% de participació en aquests comicis, lluny de les xifres provisionals.
Quant al procés participatiu, Castellanos ha celebrat que s’ha dut a terme amb normalitat absoluta i que no s’hi ha registrat cap incidència remarcable. També la fins ara presidenta de la Cambra i candidata d’Eines de País, Mònica Roca, ha celebrat que les eleccions han estat “impecables”, si bé ha afegit que “sabem que no és fàcil d’exercir el vot“.
“És evident que el resultat no ens satisfà”, ha explicat Roca, que ha agraït la confiança dels votants i el suport d’organitzacions com ara l’ANC i el Consell de la República.
“Ens entristeixen les xifres de participació; nosaltres volíem augmentar-la i no ha estat cas. Aquí hi ha feina per a tots“, ha dit. Així i tot, Roca ha recordat que, en xifres absolutes, Eines de País ha rebut unes xifres totals de vot molts semblants a les de fa quatre anys, tot i que enguany les empreses cridades a votar han estat moltes més. Alhora, ha explicat que la seva candidatura ha tret més vots absoluts que la de Va d’Empresa, tot i no aconseguir traduir aquest lideratge aritmètic en resultats electorals. “Sé que no serveix de res, però és important dir-ho. Això és un missatge important de cara a l’independentisme“, ha continuat.
Va d’Empresa s’imposa amb marge, però no obté la majoria absoluta
En aquestes eleccions, es disputaven 52 dels 60 escons que representaran cadascun dels 12 epígrafs –també anomenats grups– en què es divideix el ple cameral. Dels 8 escons restants, 6 són reservats a les organitzacions patronals (3 dels quals seran per a la PIMEC i 3 per a Foment, després del pacte a què ambdues organitzacions van arribar al juny) i els altres 2 són reservats a les empreses de més aportació econòmica (les anomenades “cadires de plata”). Ara com ara, és previst que aquests darrers dos escons quedin vacants perquè la Cambra no ha rebut encara cap oferta per part d’empreses interessades.
La candidatura de Va d’Empresa s’ha imposat amb 26 representants, contra els 21 representants que ha obtingut la candidatura d’Eines de País. Els 5 escons restants han estat per a candidatures independents que formalment no es presentaven per cap llista, tot i que quatre d’aquests representants –Saba Aparcamientos, Promoción Hotelera Layetana, el Banco de Sabadell i l’Associació de Barcelona de Farmàcies– han estat vinculats a la llista de Va d’Empresa: un d’ells, l’Associació de Barcelona de Farmàcies, fins i tot arribà a figurar a la primera llista de Va d’Empresa, tot i que l’organització posteriorment se’n desvinculà. La llista de Santacreu, de fet, tan sols ha presentat candidats a 46 dels 52 escons, tot confiant de cortejar representants empresarials afins al seu projecte. Més enllà del rol dels representants electes s’ha de considerar també el dels sis escons patronals, repartits entre dues organitzacions –Pimec i Foment– molt properes a Va d’Empresa i històricament antitètiques al projecte d’Eines.
Tot i que l’aritmètica electoral és altament favorable a Va d’Empresa, Roca ha recordat que la llista de Santacreu s’ha quedat a un escó de la majoria absoluta i s’ha negat a plegar les veles, tot assegurant que Eines intentarà obtenir el suport dels cinc candidats independents per a revalidar el mandat. “De segur no hi ha res. Nosaltres tenim molt bona relació amb alguns dels independents, i ara obrirem un període de negociació“, ha assegurat Roca. I ha afegit: “També ens adreçarem als candidats de Va d’Empresa; sabem que algunes d’aquestes empreses són properes a les nostres idees. Hi ha molt a negociar“.
Eines perd alguns dels seus pesos pesants, tot i que reté Roca i Fitó
Amb aquest resultat, la candidatura d’Eines de País ha perdut alguns dels seus representants més mediàtics al ple cameral. L’ex-president de la Cambra Joan Canadell, que es presentava en representació d’Ictineu Submarins, ha quedat fora del ple en favor de Fico Cables, el representant de Va d’Empresa. Canadell fou elegit president de la Cambra arran de les eleccions del 2019, un càrrec que abandonà dos anys després per a fer el salt a la política parlamentària de la mà de Junts.
Una derrota de pes derrota sonada ha estat la d’Ernest Pérez-Mas, que es presentava per Eines de País de la mà de Parlem Telecom i que s’ha quedat sense lloc al ple després de quedar per darrere de Saba Aparcamientos, un representant nominalment independent però estretament vinculat a la candidatura de Santacreu. També s’ha quedat fora del ple la cuinera Ada Parellada, una de les cares més mediàtiques de la candidatura d’Eines de País, i Joan Font, que tot i que presentar-se com a independent en representació de Bonpreu ha format part de l’equip de govern d’Eines aquesta legislatura i ha manifestat en campanya la voluntat de donar suport a la candidatura guanyadora.
Així i tot, tant Mònica Roca (en representació d’Isardsat) i Toni Fitó (en representació de Pere Quart), fins ara presidenta i vice-president de la Cambra i dos dels noms amb més pes institucional d’Eines, han aconseguit retenir el seu escó. També han estat elegits Joan Puigcercós (en representació de Planes 2000) i Gabi Jené (en representació d’Invesjel), dues de les altres de les cares mediàtiques de la candidatura.
Tot i que Va d’Empresa s’ha proclamat vencedora per un marge considerable, la candidatura de Santacreu no ha aconseguit fer entrar al ple alguns dels seus principals representants. Han obtingut representació pesos pesants de la llista, com ara el mateix Josep Santacreu, en representació de la Fundació Privada Pro-disminuïts Psíquics Finestrelles, o bé el conseller delegat de Factor Energia, Emili Rousaud. Santacreu ja va anunciar en la presentació de la seva campanya que tenia la intenció de presentar-se com a president en cas de ser elegit al ple.
Altres candidats de Va d’Empresa, però, han quedat fora del ple cameral. És el cas d’Alejandro Goñi, que es presentava en representació de si mateix, o bé el d’Immobiliaria Colonial, que ja va quedar-se sense representació fa quatre anys com a part de la candidatura continuista de Carles Tusquets.